Agora ÎnCotroceni - Ziua cartierului Cotroceni. Spaţiul public, redat cetăţenilor
Asociaţia ÎnCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti, a transformat pentru o zi (2 iulie) intersecţia străzilor Dr. Joseph Lister - Dr. Carol Davila în piaţă publică: Agora ÎnCotroceni - Ziua cartierului Cotroceni.
Cu această ocazie, s-a redat cetăţenilor Cotroceniului un spaţiu, care altfel are funcţia unei parcări, printr-un mare desen pe asfalt ce a marcat piaţeta, dar şi prin organizarea de mai multe ateliere de cultură urbanistică, de bricolaj, sporturi de stradă, concerte, proiecţii de film.
Pe tot parcursul zilei, copiii şi adulţii au reuşit să dea culoare piaţetei prin desenele făcute pe asfaltul încins, prin folosirea de şabloane cu motive vegetale şi animale, au putut admira fotografii vechi din cartier, au jucat ping - pong, badminton, fotbal, au probat bicicletele şi skateboard-urile de la Bike Boutique & More.
Ziua a început în forţă cu Veronica, la atelierul de Aerobic în aer liber şi apoi a continuat cu atelierul Decoraţiuni ÎnCotroceni, în care Claudia i-a îndrumat pe copii să asambleze mandale din diverse materiale naturale. Pe seară, copiii, împreună cu Roxana şi Veronica, au pictat ghivece în care au plantat apoi flori, pe care le vor îngriji acasă, se precizează în comunicatul de presă remis redacţiei Epoch Times.
ENEL Distribuţie Muntenia a construit în parc un post trafo, care, conform autorizaţiei emise, ar fi trebuit să fie subteran. Construcţia ilegală face inutilizabilă jumătate din suprafaţa parcului. În cadrul atelierului Încotro Parcul Elefterie? Iulian a consultat comunitatea cu privirea la soluţiile urbanistice pentru postul trafo, construit ilegal de ENEL Distribuţie în parcul de la Biserica Elefterie Nou.
În atelierul Copacul Încotroceni, Maria şi Alina au prezentat rezultatele documentării în teren a echipei de voluntari care a identificat spaţiile de unde au dispărut copaci şi au descris tipurile de arbori din cartier cu tehnici de toaletare adecvate. Peste 200 de cetăţeni – printre care şi Primarul sectorului 5, Daniel Florea - au semnat petiţia Copacul Încotroceni, prin care se va cere autorităţilor să replanteze copacii din spaţiile verzi distruse.
În ultimii ani, locuitorii au început să îşi înalţe gardurile, schimbând caracterul cartierului. În atelierul Grădini şi garduri Încotroceni, Iulian a prezentat modele de bune practici privind împrejmuirea spaţiilor private.
"Pe finalul zilei, am ascultat melodiile trupei Barter şi ale unei trupe de jazz, aduse de JazzBook, şi am vizionat filmul documentar „Placa”, adus de prietenii de la DocuArt.
Am avut parte de o zi specială, creată de oamenii care au venit în Agora Încotroceni. Ne-am întâlnit cu prieteni şi cu vecini mai tineri sau mai vârstnici, unii veniţi cu bicicleta, alţii în baston sau în scaun cu rotile. Am povestit şi ne-am cunoscut mai bine între noi, cei care iubim Cotroceniul", mai scriu organizatorii.
Asociaţia ÎnCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti şi-a propus să facă din Cotroceni un spaţiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor şi mai armonios pentru toţi locuitorii săi. Provocarea ÎnCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti este de a iniţia acţiuni pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunităţii din cartierul Cotroceni, în vederea unei mai bune cunoaşteri a resurselor locale, a consolidării sentimentului de apartenenţă la comunitate, a implicării active şi creative a locuitorilor, în vederea dezvoltării şi valorificării patrimoniului cultural, arhitectural şi urbanistic al cartierului.
FB: https://www.facebook.com/încotroceni
Web: www.încotroceni.ro
Agora ÎnCotroceni- Ziua cartierului Cotroceni este un eveniment comunitar organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti, şi este susţinut de Remorca de Cercetare şi Activare (RCA), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, JazzBook, UNNU, Atelier Foaie Verde, DocuArt, FROG Food & More, Bike Boutique & More, Ploosh, Holver, Romprest, Klaus & Partners, Wagner - arte frumoase şi poveşti, Assamblage Şcoala de Bijuterie Contemporană, România Pozitivă, Bucureşti 2021.