Monica Macovei susţine confiscarea averilor ilicite

Monica Macovei (Epoch Times România)
Epoch Times România
31.08.2013

Monica Macovei le-a explicat sâmbătă, tinerilor democrat-liberali prezenţi la lucrările Şcolii de Vară a TDL că, în cazul averilor provenite din infracţiuni cel mai important aspect este cel legat de confiscarea banilor, chiar mai important decât trimiterea la închisoare.

Confiscarea averilor ilicite ar trebui să poată fi făcută şi fără să existe o sentita de condamanare, pentru a stopa circulaţia banilor murdari şi finanţarea reţelelor de crimă organizată, consideră Monica Macovei.

"Aş vrea să mă refer la confiscarea averilor şi modul cum este tratată în plan intern. Apropo şi de modificarea Constituţiei pe care şi noi am vrut să o schimbăm, dar USL a spus: nu, nu vrem să o schimbăm. Şi noi am vrut regionalizare şi USL a spus: nu vrem regionalizare. Acum vor să schimbe Constituţia şi vor regionalizare. Dar, când vor să schimbe Constituţia nu vor să schimbe acel articol care prezumă dobândirea licită a averii. E un articol care nu există decât în Constituţia României. A preluat-o şi Republica Moldova, pentru că a luat mult din Constituţia României, dar nu mai există în nicio altă ţară. Şi să ştiţi că nu toţi, la noi, cu această prevedere în Constituţie, râd şi plâng pentru ca şi pe ei îi încurcă în cooperarea internaţională. Fiindcă, de exemplu, vrei să pui în aplicare în România o decizie de confiscare din Marea Britanie.(...) În chestiunea confiscării cel mai important este să iei banii care provin din infracţiuni. E mai important decât să-i trimiţi la închisoare. Dacă poţi să-i trimiţi şi la închisoare e foarte bine, dar costă mai mult, nivelul de probaţiune ca să privezi pe cineva de libertate este mult mai mare", a explicat Monica Macovei.

În baza expertizei pe care o are în domeniu, Monica Macovei a explicat cum procedează alte state, precum SUA, Anglia sau Irlanda, în cazul averilor dobândite ilicit.

" Deci, ei vor să confişte proprietatea, nu vor să te trimită la închisoare. Îţi iau banii, dovedind că proprietatea provine din activităţi ilegale.(...) Practic, făcând această confiscare am luat banii negri de pe piaţă şi nu am lăsat să se dezvolte crimă organizată.(...) Deci, principiul este acela de a lua banii pe acest tip de confiscare, nu neapărat trimiterea la închisoare.", a mai spus Monica Macovei.

Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni în Uniunea Europeană, iar în luna mai a primit din partea Comisiei LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) pentru a începe negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană pentru varianta finală a Directivei.

Comisia LIBE a adoptat raportul elaborat de Monica Macovei cu 48 de voturi pentru şi 7 împotrivă.

Potrivit raportului Macovei adoptat de Comisia LIBE la mijlocul lunii mai a.c., fiecare stat membru trebuie să adopte măsuri pentru confiscarea bunurilor şi în absenţă unei sentinţe penale de condamnare în cazurile următoare:

(1) dacă o instanţă este convinsă că banii sau bunurile provin din activităţi de natură penală, cât timp procedura de confiscare respecta art. 6 din CEDO - dreptul la un proces corect;

(2) când decesul sau o boală permanentă a persoanei anchetate fac imposibile urmărirea şi condamnarea penală sau

(3) când boala sau sustragerea de la urmărirea penală sau de la condamnare împiedică finalizarea unui proces într-un termen rezonabil şi există riscul împlinirii prescripţiei.

De asemenea, propunerea de Directiva prevede măsuri de protecţie a drepturilor civile: confiscarea poate fi dispusă numai de judecător, dreptul la apărare şi cerinţele procesului corect sunt respectate. De la terţii cumpărători se poate confisca numai dacă aceştia ştiau sau ar fi putut şti că bunurile respective provin din infracţiuni.

După adoptarea raportului în Comisia LIBE urmează trialogul, constând în negocieri între Monica Macovei, ca raportor al Parlamentului European, Consiliu şi Comisia Europeană. Varianta negociată şi acceptată va fi supusă votului plenului PE. Negocierile pentru textul final al proiectul sunt încă în derulare în acest moment.

După adoptarea variantei finale a directivei, statele membre, printre care şi România, vor avea un termen de unul sau doi ani pentru aplicarea pe plan intern a "directivei Macovei."

Monica Macovei preciza în luna mai că, în opinia dânsei, autorităţile române ar trebui să folosească prilejul amendării din acest an a Constituţiei pentru a înlătura prevederea potrivit căreia averea se prezumă a fi licită.

"Trebuie eliminată acea prevedere din constituţia României, unică de altfel în lume, numai moldovenii au copiat-o după noi, în care se prezumă ca licită averea. Atâta timp cât dovedeşti că provine din activităţi penale nu ai de ce s-o prezumi licită şi, ca atare, poate fi confiscată de o instanţă civilă, penală sau de orice altă natură. Deci trebuie să dispară acea prevedere anacronică şi care a fost numai în folosul hoţilor de tranziţie din constituţia României', afirmat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor