Dragnea vs Alina Gorghiu. "Mă lasă rece ameninţările unui pesedist care îşi trage seva din metehne comuniste"

Şeful PSD Liviu Dragnea i-a avertizat pe liberali că, dacă vor continua demersurile juridice în vederea schimbării sistemului de vot în două tururi de scrutin, îi va acţionă în instanţă, atât civil cât şi penal. Replica celor de la PNL nu s-a lăsat mult aşteptată.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că rivalii săi de la PNL dau dovadă de acţiuni violente împotriva democraţiei şi le-a atras atenţia că, dacă vor încerca schimbarea sistemului electoral prin intermediul Curţii Constituţionale, riscă la rândul lor o acţiunea în instanţă.

"În continuare credem că se poate discuta de posibile infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, în condiţiile în care pe un site [Hotnews -n.r.] a apărut această propunere de scenariu care incită. Şi se pare că dumnealor au achiesat la această incitare - să atace în instanţă de contencios o hotărâre a Guvernului, anunţând public că nu au o problemă cu hotărârea de guvern respectivă, ci pentru a folosi acest pretext să atace o lege la CCR. Ăsta e un abuz de drept, e un fel de "te dau în judecată, dar de fapt rămân cu tine", a declarat Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

În opinia şefului PSD este vorba de un lucru foarte grav. "Eu am vorbit cu foarte mulţi jurişti care sunt pregătiţi şi pe parcursul civil şi pe parcursul penal să reacţioneze imediat cum apare acest demers."

"Pentru că, dincolo de faptul că există posibile aspecte infracţionale, este un atac violent asupra democraţiei. Deci aceşti oameni sunt deja de o perioadă într-un derapaj de la democraţie, atât cu legea prevenţiei, cât şi cu aceste acţiuni violente împotriva unor instituţii ale statului. Nu mai ţin cont de nimic, nu au decât un singur interes - să încerce în mintea lor să-şi mărească şansele la alegerile locale. Or cu aşa ceva noi nu suntem de acord. S-a stabilit totuşi în România că nu mai modificăm legislaţia cu un an înainte de alegeri, a fost o comisie de cod electoral. Nu mai ţin cont de asta şi vor să folosească orice mijloc care nu mai are nicio legătură cu democraţia. Şi nu putem să rămânem indiferenţi, cu toată toleranţa care mă caracterizează", a explicat Liviu Dragnea.

Blat PNL-Cioloş?

Întrebat dacă crede că există un blat între guvern şi PNL, şeful PSD a replicat că nu are toate elementele ca să afirme "cu toată convingerea că e vorba de un plan, dar rămâne o întrebare la care nu poate nimeni să ne dea răspuns: de ce s-a grăbit Guvernul să adopte o HG cu o lună şi jumătate înainte de data în care scrie în acea HG că intră în vigoare".

"O hotărâre de Guvern în care scrie un singur lucru - că data alegerilor este 5 iunie, fără să fie urmată şi de celelalte hotărâri de guvern. Pentru că, atunci când se adoptă o HG se adoptă un pachet de hotărâri de guvern în care se stabileşte data alegerilor, calendarul de acţiuni, în care se stabileşte ce are de făcut fiecare instituţie. (...) Niciodată un guvern n-a adoptat o HG cu o lună jumătate înainte să comunice data alegerilor.

Şi sigur că ăsta este un demers care ridică foarte multe semne de întrebare. Nimeni de la guvern n-a reuşit să explice până acum în mod credibil de ce s-au grăbit cu această lege şi sigur că, neavând această explicaţie, oameni răutăcioşi se gândesc că totuşi e vorba de un plan pentru a se adopta HG repede, ca să se atace repede, să obţină un termen mai scurt de la instanţe. Noi sperăm să nu se întâmple asta, dar, dacă vor face aceste demersuri, şi noi avem dreptul să contestăm şi pe calea civilă şi pe calea penală", a subliniat liderul PSD.

Cum răspund liberalii

La scurt timp după declaraţiile lui Liviu Dragnea, şefa liberalilor Alina Gorghiu a susţinut o conferinţă de presă în care i-a dat replica liderului rival.

"Am văzut o ameninţare publică făcută de domnul Dragnea. Vreau să vă spun eu că dacă mai crede domnul Dragnea că o ameninţare cu plângeri, în civil, în penal, ne mai sperie, după ce m-a călit domnul Ponta cu toate plângerile şi toate calomniile public se înşeală. Vreau să vă spun că următoarea replică va fi că ne şi arestează pe noi cei din PNL dacă îndrăznim să valorificăm un drept constituţional şi anume acela de liber acces la justiţie. Însă nu am cum să nu fac istoricul demersurilor neconstituţionale ale domnului Dragnea ca să înţelegeţi cam în ce notă se înscrie şi ameninţarea de astăzi.

Nu uitaţi că este cel care a îngrădit accesul a zeci de mii, sute de mii de români la alegerile prezidenţiale. Acelaşi domn Dragnea a fost cel care nu a organizat alegeri parţiale în România deşi era obligat de instanţele judecătoreşti şi de CCR. Acelaşi domn Dragnea a mituit primarii din România ca să plece cu ordonanţa 55 crezând că îl face pe Ponta preşedinte. Tot domnul Dragnea a girat în calitate de ministru şi de vicepremier mărirea de 15 ori, ilegală, a bugetului fondului de rezervă aflat la dispoziţia primului ministru pentru ca aceste fonduri să fie distribuite ilegal faţă de prevederile legale în vigoare. Este acelaşi care alături de colegii săi de partid a ameninţat că dacă PNL face un miting, dânsul va face contra-manifestaţie, şi este acelaşi care inclusiv astăzi încearcă să blocheze libertatea de exprimare a românilor printr-o lege a defăimării.

Deci, domnule Dragnea, pe scurt, ţinând cont de istoricul dvs, chiar mă lasă rece ameninţările unui pesedist care îşi trage seva din metehne comuniste. Puteţi să faceţi 1 milion de plângeri penale şi un milion de plângeri civile, PNL continuă demersurile pentru a putea obţine alegeri în două tururi de scrutin".

"Portiţa" liberalilor

Şefa PNL - partid care a votat cot la cot cu PSD acest sistem electoral - a declarat anterior că, dacă se vor menţine alegerile locale într-un singur tur de scrutin, doar 15-17% dintre actualii primari vor fi schimbaţi. Dacă s-ar reveni însă la alegerile în două tururi, proporţia de înnoire ar putea fi de 70%.

"Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfăşurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale", a anunţat recent purtătorul de cuvânt al Executivului.

Odată cu adoptarea de către Guvern a hotărârilor vizând alegerile locale, s-a creat o portiţă legală pentru revenirea la alegeri în două tururi. Concret, HG-urile pot fi atacate în contencios administrativ ca orice alt act juridic emis de Guvern, iar în cadrul procesului se poate ridica o excepţie de neconstituţionalitate, pentru a contesta la CCR legea în ansamblu.

Teoretic există suficient timp rămas până la alegeri ca această excepţie să se judece şi că alegerile într-un singur tur să fie declarate neconstituţionale.

Liberalii au făcut deja primul pas în direcţia revenirii la alegerile locale în două tururi - au depus o plângere prealabilă la Guvern, urmând ca ulterior să tranşeze problema în instanţă.

Atât Codul de bune practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale, permit modificări legislative în interiorul acestui interval, cu condiţia ca acestea să opereze în sensul lărgirii, şi nu limitării drepturilor electorale consfinţite de Constituţie, lucru confirmat recent şi de preşedintele CCR, judecătorul Augustin Zegrean [fapt ce i-a atras critici dure din partea lui Dragnea, care l-a acuzat de "partizanat politic"].