Legea DGPI, pe masa CCR. PSD şi ALDE încercau să sară CSAT la numirea şefului

Şeful celebrului Doi ş-un sfert va putea fi numit fără avizul CSAT şi, în plus, nu va mai trebui să fie cadru militar. Legea în cauză, care trecuse deja de Parlament şi aştepta decizia preşedintelui Klaus Iohannis, a ajuns acum în atenţia Curţii Constituţionale.
Raluca Turcan(Presedinte PNL),
Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Legea privind Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne, modificată astfel încât şeful DGPI să poată fi numit şi eliberat din funcţie fără avizul CSAT, aşa cum se procedează în prezent, şi să nu trebuiască să fie cadru militar, a fost atacată de PNL la Curtea Constituţională.

"Modificarea operată de majoritatea parlamentară încalcă prevederile constituţionale referitoare la asigurarea securităţii naţionale, iar pe de altă parte se înscrie într-o abordare sistematică a PSD-ALDE de restrângere a atribuţiilor preşedintelui României prin modificări legislative lipsite de fundamentare", reiese dintr-un comunicat remis marţi de PNL.

Potrivit liberalilor, proiectul de lege prin care a fost modificată OUG 76/2017 are grave carenţe de coerenţă legislativă în raport cu o serie de alte acte normative în vigoare, deschizând posibilitatea legală de a aservi politic activitatea DGPI.

"Soluţia legislativă promovată nu a fost supusă dezbaterii şi votului în prima cameră sesizată, respectiv în Camera Deputaţilor, fapt care a dus la încălcarea principiului bicameralismului în adoptarea actelor normative", au arătat cei din PNL.