Radiografia clasei politice. Pleiadă de actuali şi foşti înalţi demnitari la Înalta Curte

Şefii celor două Camere ale Parlamentului, un fost şef de stat, un fost premier şi doi foşti miniştri au astăzi termene la Înalta Curte, cu toţii fiind titulari de dosare penale.
Dragnea si Tariceanu in Parlament
Dragnea si Tariceanu in Parlament (Florin Chirila/Epoch Times)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi, marţi, unul dintre locurile cu cea mai mare densitate de politicieni celebri pe metru pătrat. Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Traian Băsescu, Gabriel Oprea, Dan Şova şi Constantin Nită vor fi prezenţi astăzi la Înalta Curte şi nu pentru a tăia vreo panglică sau pentru vreun eveniment simandicos ci pentru a răspunde în faţa magistraţilor, în calitate de inculpaţi.

Astfel, Călin Popescu Tăriceanu, al doilea om în stat în calitate de şef al Senatului şi lider al ALDE - partid aflat la guvernare alături de PSD - apare în faţa judecătorilor, acuzat fiind că a minţit şi favorizat făptuitorul într-un dosar al cărui prejudiciu se ridică la aproape 136 de milioane de euro. Mai multe informaţii despre dosarul retrocedării Pădurii Snagov şi a Fermei Băneasa puteţi accesa aici.

Coleg de guvernare cu Tăriceanu, Liviu Dragnea, preşedintele celui mai mare partid din România, este şi el aşteptat la Înalta Curte, unde este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la DGASPC Teleorman. Patru inculpaţi şi-au recunoscut vina în acest dosar cerând judecarea în procedură simplificată. Liderul PSD continuă însă să susţină că este nevinovat. Între timp, fosta sa soţie, Bombonica Prodana încearcă să obţină la CCR prag al prejudiciului pentru infracţiunea de abuz în serviciu, lucru pe care guvernul PSD/ALDE încercase anterior să îl rezolve dând OUG 13. Mai multe informaţii aici

"Soarta" îl va aduce la Înalta Curte şi pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI. Tot din categoria "foşti", la ICCJ va veni şi Victor Ponta, fost premier, acesta urmând să răspundă în dosarul Turceni-Rovinari. Lui Ponta îi va ţine companie fostul său coleg de guvernare, Dan Şova (cunoscut îndeobşte ca ministrul Marilor Proiecte care a pierdut contractul cu Bechtel-ul), Şova fiind inculpat în acelaşi dosar.

Dan Şova este acuzat de trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

La rândul său, fostul premier Victor Ponta a fost pus iniţial sub acuzare pentru patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului (conflict de interese).

Dacă pentru primele trei s-a declanşat deja urmărirea penală, pentru infracţiunea săvârşită în calitate de premier era necesară aprobarea Camerei Deputaţilor, care a refuzat însă, pe 9 iunie, ridicarea imunităţii premierului Ponta.

Termen are astăzi şi Traian Băsescu, fostul preşedinte al ţării, în dosarul „Flora” în care procurorii cer redeschiderea urmăririi penale faţă de acesta pentru abuz în serviciu.

Tot astăzi este zi cu emoţii şi pentru Constantin Niţă, fost ministru în guvernul Ponta, aceasta fiind acuzat de trafic de influenţă. Niţă ar fi cerut unui om de afaceri un comision de 5% dintr-un contract încheiat cu primăria unui oraş. Ar fi primit o parte din bani, 30.000 de euro, de la omul de afaceri, într-un restaurant libanez.