"Nu ne păcăliţi! Bucureştiul cere: fără Graţiere! Fără negociere!" - Protest la Senat
alte articole
"Corupţia ucide" anunţă un nou protest la Senat în această seară, începând cu ora 20, după ce controversata Lege a graţierii a mai făcut un pas înainte.
Semnalul de mobilizare a fost dat pe Facebook la scurt timp după ce Legea graţierii a fost adoptată tacit marţi de Senat, în contextul în care Comisia Juridică nu a transmis la timp raportul în acest caz.
"Proiectul a fost adoptat tacit de către Senat în forma iniţială venită de la Guvern. Orice proiect de lege depus la Senat trebuie dezbătut şi aprobat/respins în 45 de zile. Dacă acest termen expiră, legea este considerată în mod automat aprobată şi trimisă la Camera Deputaţilor.
Aceasta a fost miza de la început pentru Dragnea şi Tăriceanu. Să tragă de timp până la expirarea termenului. Scandalurile din săptămânile precedente au fost petarde şi perdele de fum.
Rămânem pe poziţii şi suntem hotărâţi să nu acceptăm nici un alt rezultat în privinţa acestui proiect decât respingerea lui integrală în Camera Deputaţilor.
Oamenii aceştia au fost aleşi ca să guverneze, nu ca să fure şi să îşi elibereze corupţii. Votul legitimează dreptul de a guverna, nu de a slăbi justiţia şi statul de drept!", anunţă pe Facebook organizatorii protestului.
Reamintim că luni era ultima zi când proiectul Legii graţierii putea fi dezbătut şi respins. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, politician cu dosar penal pe rol, a refuzat însă punerea proiectului pe ordinea de zi a plenului, pe motiv că nu a venit încă raportul suplimentar al Comisiei juridice.
Astăzi, întrebat de ce nu s-a dat un vot pe proiectul Legii graţierii în Senat, Liviu Dragnea liderul PSD, partid care are majoritatea în Comisia Juridică a replicat: "Pentru că cei de la comisie n-au venit cu raportul, pentru că, până să se finalizeze termenul de aprobare tacită, n-au căzut de comun acord asupra unei forme finale. Asta e."
Totodată, întrebat dacă PSD şi ALDE nu au majoritate în acea comisie, şeful PSD a răspuns: "Mai dezgropăm morţii? A ajuns în Cameră legea."
Odată trecută de Senat, Legea graţierii va ajunge acum pe masa Camerei Deputaţilor, unde se va lua o decizie finală pe marginea acestui subiect extrem de sensibil pentru societatea românească.
Reamintim că proiectul legii graţierii, în forma în care a venit de la Guvern, cu alte cuvinte forma în care a trecut tacit de Senat vizează faptele, nu pedepsele, iar aceasta înseamnă că vor fi afectate dosarele în curs de urmărire penală, cele aflate pe masa instanţelor, precum şi cele viitoare.
„Graţierea vizează executarea pedepsei. Adică, judecătorul, atunci când condamnă o persoană la închisoare cu executare, respectivul trebuie să meargă în penitenciar. Se poate acorda graţiere de către preşedintele statului sau de către Parlamentul României, astfel încât condamnatul să nu mai meargă la penitenciar sau, dacă e acolo, să iasă din penitenciar. Deci graţierea înseamnă iertarea fie în întregime, fie în parte a pedepsei.
În cazul de faţă, însă, este o şmecherie: proiectul, aşa cum a plecat de la Guvern la Parlament, se referă la graţierea de fapte. Ultimul articol din proiectul de lege se referă la toate faptele comise până la data de 18 ianuarie 2017, ceea ce este dubios, pentru că o graţiere trebuie să se refere la pedeapsă. Dacă se referă la fapte, asta înseamnă că vizează şi dosarele aflate pe rolul instanţelor, pentru care se vor da hotărâri peste ani de zile”, explica recent Cristi Danileţ pentru Revista 22.