Două tipuri de "iubire" - una adictivă, alta dimpotrivă - zic cercetătorii
alte articole
Iubirea romantică activează în mare aceleaşi zone ale creierului responsabile cu răsplata ce sunt activate şi de cocaină. Însă un nou studiu arată că iubirea altruistă – o dorinţă profundă şi originală pentru binele celorlalţi – dezactivează centrii creierului responsabili cu răsplata.
”Atunci când ne dorim cu adevărat, altruist, binele celorlalţi, nu mai primim acelaşi val de entuziasm care vine din partea unul stimul romantic deoarece nu mai are legătură cu propria persoană”, a explicat profesorul de psihiatrie din cadrul Universităţi Yale, Judson Brewer.
În jurnalul Creierului şi Comportamentul, diferenţele dintre aceste două tipuri de iubire devin foarte clare în timpul scanărilor pe creier la FMRI a meditatorilor.
Centrul din creier responsabil cu răsplata este puternic activat de faţa persoanei dragi, sau a unei poze cu cocaină (pentru cei care se droghează). Dar este aproape complet dezactivat atunci când o persoană repetă cu o voce calmă de mai multe ori un text precum ”sper că toate fiinţele să fie fericite”.
Astfel de meditaţii de conştientizare care pe vremuri erau tipice buddhismului, sunt, în prezent, deseori practicate în programe de reducere a stresului din Occident, unde stresul este considerat una dintre cauzele majore ale ruinării sănătăţii publice.
Calmul interior pe care această iubire altruistă îl produce este diametral opus anxietăţii cauzate de diferite dorinţe - şi aduce propria răsplată.
”Dacă te întrebi unde este răsplata atunci când eşti altruist, ar trebui poate să reflectezi asupra modului în care te simţi atunci când ajuţi pe cineva, sau atunci când îi ţii uşa cuiva data viitoare când ieşi din magazin”, a completat Brewer.