Două plante împotriva diabetului zaharat, rozmarinul şi oregano
alte articole
Există ierburi şi plante utilizate în mod obişnuit care, de multe ori, dezvăluie o faţă încă necunoscută. Acesta este cazul la rozmarin şi oregan (sau măghiran sălbatic, popular numit şi sovârf sau arigan) care, conform unui nou studiu, ar putea fi considerate un medicament împotriva diabetului, deoarece reduc nivelurile de glucoză în sânge.
Cu milioanele de oameni care luptă împotriva acestei boli grave, găsirea de noi modalităţi pentru o îmbunătăţire a sănătăţii – şi dacă este posibil fără efecte secundare - este întotdeauna un motiv de optimism. Studiul publicat pe ACS Journal of Agricultural and Food Chemistrymerge chiar în această direcţie, arătând că substanţele active conţinute de aceste două plante aromatice pot acţiona, mai mult sau mai puţin, în acelaşi fel ca medicamentele pentru controlul diabetului zaharat.
Cei care au descoperit aceste proprietăţi sunt cercetătorii de la Universitatea din Illinois, conduşi de către profesorul Elvira Gonzalez de Mejía, care au observat că nu toţi oamenii pot beneficia de tratamente farmacologice şi pot să îmbrăţişeze un stil de viaţă sănătos; astfel, ideală ar fi găsirea unui remediu util care nu implică cheltuieli mari şi dificultăţi în utilizare.
Stimulaţi de rezultatele unor studii recente - care au demonstrat că plantele ar putea oferi un mod natural pentru a ajuta la scaderea glicemiei - echipa profesorului Gonzalez de Mejía a decis să arunce o privire mai atentă. Astfel, au testat patru plante diferite în ambele versiuni, atât proaspete (crescute în seră) cât şi uscate (ca cele găsite de obicei în magazine) pentru a verifica capacitatea lor de a interfera cu o enzimă legată de diabet, care este, de asemenea, ţinta unui medicament pentru tratarea acestei boli.
Printre diferitele tipuri, extractele comerciale de oregano grecesc, oregano mexican şi rozmarinul au dovedit a fi cei mai buni inhibitori ai enzimei - o condiţie necesară pentru reducerea riscului de diabet de tip 2 - în comparaţie cu plantele din seră.
Chiar dacă rezultatele sunt promiţătoare, ca întotdeauna, cercetătorii cred că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege rolul acestor compuşi în reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 la om. Între timp, putem favoriza un consum mai mare al acestor plante în bucătăria noastră, folosindu-le cât mai des şi profitând de proprietăţile lor antidiabetice.