Două mari proiecte imobiliare ar putea fi realizate în următorii ani în Piaţa Sudului din Capitală
alte articole
Două mari proiecte imobiliare de amploare ar putea fi realizate în următorii ani în Piaţa Sudului din Bucureşti. Un amplu complex comercial şi de birouri chiar în Piaţa Sudului şi un ansamblu rezidenţial pe Calea Văcăreşti anunţă un posibil "boom" imobiliar al cartierului din sudul Capitalei în viitorul apropriat, anunţă b365.ro.
Un complex comercial de mari dimensiuni a început deja să fie construit în Piaţa Sudului, vis-a-vis de Sun Plaza. Dezvoltatorul proiectului este Mega Image, iar terenul pe care se construieşte este de aproximativ 5.000 de metri pătraţi de la intersecţia Şoseaua Olteniţei - Strada Niţu Vasile. Retailerul va construi în această zonă, până la sfârşitul lui un imobil de 3 etaje, cu supermarket la parter, galerie comercială, spaţii de birouri şi parcare subterană.
Astfel, va fi creată o competiţie puternică în domeniul comercial în zona Sudului, din Capitală, unde se mai află mall-ul Sun Plaza şi va fi construit în curând un magazin Kaufland pe platforma industrială Romprim de pe Şoseaua Olteniţei.
În primă fază, pe terenul din această zonă se intenţiona construirea unui bloc de birouri de 20 de etaje în regia companiei Primavera Development, care mai dezvoltă şi un turn de 20 de etaje de lângă rondul de la Răzoare şi ansamblul de birouri S-Park de lângă Casa Presei. Cu toate acestea, dezvoltatorul a abandonat proiectul şi terenul a fost vândut anul trecut către Mega Image.
Nu demult exista pe acest loc o şcoală specială care a fost mai apoi mutată, atunci când terenul a fost retrocedat foştilor proprietari, care l-au vândut către Primavera Development.
Lângă Piaţa Sudului, peste drum de Sun Plaza, pe Calea Văcăreşti, un dezvoltator imobiliar intenţionează să construiască un ansamblu rezidenţial cu un bloc de 11 etaje. Pe lângă rolul funcţional, ansamblul rezidenţial va uniformiza frontul stradal al Căii Văcăreşti. Comisia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriul a dat deja aviz pentru acest proiect, care urmează să fie supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Pe lângă aceste proiecte imobiliare care implică şi modernizarea zonei şi atragerea altor investiţii, un stimulent pentru dezvoltarea Pieţei Sudului ar fi şi lucrările de modernizare a infrastructurii. Un exemplu relevant în acest sens ar fi Pasajul Mihai Bravu-Văcăreşti, care a creat de-a lungul timpului dificultăţi prin îngreunarea traficul în zonă. Prin urmare, conform edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, Pasajul Mihai Bravu-Văcăreşti va fi finalizat în primăvara anului viitor.
După finalizarea unui sens al pasajului Văcăreşti, ar trebui să fie demarate şi lucrările la Pasajul Piaţa Sudului, cel mai mare proiect de infrastructură construit în Bucureşti din fonduri europene. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în toamna anului precedent.
Primăria Capitalei îşi propune să realizeze o serie de lucrări de modernizare a şoselelor şi intersecţiilor din zonă, în cadrul proiectului "Canal Colector Cheile Turzii". Astfel, la intersecţia Şoselei Olteniţa cu Şoseaua Vitan-Bârzeşti va fi construit un pasaj rutier şi unul pietonal, pe direcţia Vitan-Bârzeşti - Ion Iriceanu.
Şi bulevardul Metalurgiei, şoseaua Berceni, şoseaua Olteniţei şi Calea Vitan Bârzeşti vor fi lărgite, municipalitatea dorind să fie introdusă şi o linie de tramvai, continuată în Sud pe str. Ion Iriceanu.
În concluzie, dacă la măcar jumătate dintre aceste proiecte va fi respectat termenul de finalizare, zona aferentă nodului rutier Piaţa Sudului ar avea şi infrastructura rutieră necesară unei dezvoltări substanţiale, cu Niţu Vasile, Calea Văcăreşti şi în continuare Şoseaua Mihai Bravu la trei benzi pe sens, Şoseaua Olteniţei cu trei benzi pe sens.
Acest gen de proiecte vor atrage în mod semnificativ investitorii în această zonă. De exemplu, finalizarea Pasajului Basarab a dus la creşterea interesului dezvoltatorilor imobiliari pentru zona Grozăveşti-Basarab şi, implicit, apariţia mai multor proiecte imobiliare noi, majoritatea pe fostele platforme industriale existente în zonă, cum ar fi Fabrica de Ţigarete sau Fabrica de Bere Griviţa.