Cuplul aspirant la şefia PSD, Ghiţă-Dragnea, dă un pas în spate

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)

"Nu se mai recomandă discuţii despre candidaturi la eventuale poziţii de conducere în partid", declara marţi deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, patron al România Tv şi prieten apropiat al premiului Victor Ponta, proaspăt înfrânt la prezidenţiale.

Dacă cu puţin timp înainte de alegeri, Sebastian Ghiţă susţinea o conferinţă de presă alături de vicepremierul Liviu Dragnea, în care îşi anunţa intenţia de a prelua conducerea PSD (Dragnea ca preşedinte, Ghiţă ca preşedinte executiv), noul context politic nu mai permite astfel de aspiraţii, cel puţin pentru moment.

"În actuala conjunctură nu se mai recomandă discuţii despre candidaturi la eventuale poziţii de conducere în partid. Cred că echipa Victor Ponta - Liviu Dragnea are datoria să respecte ceea ce au spus oamenii. Victor Ponta a primit un vot masiv şi eu cred că mesajul românilor a fost simplu: nu vrem ca cineva să deţină toată puterea în România. Şi, de aceea, trebuie să le respectăm dorinţa", a declarat Sebastian Ghiţă, citat de Mediafax.

Imediat după scorul dezastruos înregistrat la prezidenţiale, Liviu Dragnea - şeful de campanie a lui Ponta - a început să încaseze lovituri de la opozanţii săi din partid, mai ales că, înainte de alegeri, când era sigur de victoria lui Ponta, anunţa că a decis să îşi asume un eventual eşec alături de prezidenţiabilul PSD.

Dan Şova, şi el aspirant la conducerea PSD, alături de Marian Vanghelie, i-a cerut lui Dragnea să facă un pas în spate, iar Robert Negoiţă vorbea chiar despre retragerea PSD de la guvernare.

În replică, Victor Ponta a ieşit la rampă şi a anunţat că nu pleacă de la guvernare, nu a pomenit nimic despre retragerea de la şefia PSD, aşa cum promisese înainte de alegeri, însă şi-a ameninţat colegii care au nemulţumiri să şi le ţină pentru ei.

"Domnul Negoiţă şi domnul Vanghelie au pierdut foarte rău în sectoarele pe care le reprezintă. Trebuie să înţelegem că suntem cel mai mare partid din România dar suntem şi partidul care trage cel mai mare vot negativ. Peste o săptămână, două, împreună cu Liviu Dragnea, cu care am făcut întotdeauna echipa, putem să tragem concluzii şi să schimbăm PSD în direcţia pe care oamenii o aşteaptă. Cu toată autoritatea şi sprijinul pe care încă îl am în PSD, voi avea grijă să păstrăm acest partid unit şi să ne despărţim drumul de toţi cei care doresc altceva în viaţă sau vor avantaje personale", declarat Ponta, cu două zile în urmă.

La rândul său, Sebastian Ghiţă a vorbit despre "disciplină şi pe reguli de comunicare în partid", adăugând că trebuie discutat, după ce forurile se vor reuni, despre "felul în care implementăm ce am înţeles noi din acest vot şi, da, remanierea poate fi una din metode, dar nu singura. Sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le facem".

Situaţia s-a stabilizat, pentru moment, cu tandemul Dragnea-Ponta rezistând presiunilor, cel puţin până săptămâna viitoare când a face o primă analiză a eşecului în alegeri.