Raeţchi: Dreapta trebuie să reînceapă dialogul cu societatea civilă

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, a îndemnat luni coaliţia parlamentară de dreapta să-şi ”regăsească urgent dialogul” cu societatea civilă, pe care o consideră motorul victoriei lui Klaus Iohannis, şi să nu se grăbească cu preluarea puterii în Parlament, pentru a putea desconspira găurile lăsate în buget de guvernul Victor Ponta, relatează Ştiripesurse.

Deputatul de Diaspora a apreciat că victoria coaliţiei ACL în cadrul alegerilor prezidenţiale este, cel puţin din punct de vedere instituţional, nemeritată, dar a fost făcută posibilă prin eforturile societăţii civile.

”Dreapta nu a meritat, instituţional, această victorie, care reprezintă un miracol civic; dreapta a fost destructurată, conflictuală, confuză ideologic; sub raport organizatoric, stânga a avut o echipă mai centralizată, mai suplă, mai coerentă – care a făcut însă eroarea impardonabilă de a miza căpos pe imbecilitatea românilor şi de a promova fără măsură mesaje primitive şi manipulări groase”, a notat Raeţchi.

Deputatul consideră că victoria nemeritată primită de coaliţia de dreapta îi va oferi acesteia ocazia de a se ”recompune şi regândi”.

”Dreapta primeşte nesperat şi nemeritat această victorie în dar de la români pentru a se recompune şi regândi: politic, ideologic, la nivel de concepte, structuri, grupuri de suport şi analiza”.

Raeţchi mai susţine că, după venirea la Bucureşti a preşedintelui PPE Joseph Daul, care l-a sprijinit pe Klaus Iohannis în timpul campaniei prezidenţiale, dreapta ar trebui să înceapă reconstrucţia din ”cadrul adecvat al PPE”.

”Dreapta începe această reconstrucţie din cadrul adecvat al PPE – motiv pentru care trebuie să-i mulţumească public lui Crin Antonescu, care şi-a asumat un val uriaş de antipatie post-uselistă pentru a duce la capăt această mutare corectă şi vizionară”, a explicat deputatul.

Citând problemele cauzate de amânarea bugetului pentru anul 2015, precum ascunderea găurilor din buget produse în timpul campaniei prezidenţiale, Raeţchi a afirmat că dreapta ar trebui să amâne preluarea puterii pentru a ”expune capcana” stângii.

”Dreapta nu trebuie să se grăbească cu preluarea puterii în Parlament. Bugetul pitit de Ponta pentru anul 2015 e o improvizaţie care ascunde toate compromisurile făcute pentru a câştiga preşedinţia – şi care va crăpa în februarie din toate încheieturile. E un prilej excelent pentru a expune capcana “ofertaţionistă” a stângii. Preluarea puterii – cel mai devreme în martie”, a declarat acesta.