Dosarul lui Cioloş, clasat de procurori
alte articole
Dosarul de buz în serviciu al lui Dacian Cioloş a fost clasat după ce procurorii au descoperit că premierul nu a săvârşit nicio ilegalitate atunci când, pe vremea când era ministru al Agriculturii, a implicat instituţia ca parte civilă în controversatul dosar ICA, informează Realitatea.net.
Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute în martie 2014 de Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din Agenţia Domeniilor Statului (ADS), condamnat la şase ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.
Potrivit Agerpres, Jean Cătălin Sandu susţinea că, în calitate de ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş a acceptat în anul 2008 constituirea ministerului ca parte civilă în dosarul ICA, cu suma de 60 milioane euro, însă decizia fostului ministru a fost luată în baza unor prevederi legale abrogate. Premierul a fost audiat la Parchetul General în acest caz pe 8 aprilie 2015.
"A fost o plângere, s-a constituit un dosar, a fost soluţionat prin clasare în urmă cu aproximativ două săptămâni. Din moment ce s-a clasat cauza, înseamnă că nu au existat probe pentru începerea urmăririi penale şi trimiterea în judecată", a declarat procurorul general interimar Bogdan Licu.
Amintim că, pe 8 august 2014, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. În acelaşi dosar, fostul director al ADS Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare.
Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS. Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vică Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.