Dosarul Hexi Pharma. Parchetul General revine cu precizări după furtuna stârnită de Augustin Lazăr

Procurorul General Augustin Lazăr a fost acuzat că a reuşit să semene confuzie, prin declaraţiile sale, în ceea ce priveşte dosarul Hexi Pharma. În replică, Parchetul revine cu precizări pentru a calma apele.
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
24.08.2016

La scurt timp după o serie de declaraţii controversate ale Procurorului General, Augustin Lazăr, legate de dosarul Hexi Pharma, companie ce a umplut spitalele româneşti de dezinfectanţi diluaţi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revenit cu precizări.

"Până în acest stadiu al anchetei, în baza actelor de urmărire penală dispuse de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică în cauza mai sus menţionată, au fost efectuate o serie de acte procedurale precum audieri de persoane, ridicări de acte şi probe, efectuarea unor constatări asupra produselor Hexi Pharma, respectiv a unor teste atât asupra concentraţiei substanţelor active, cât şi teste privind eficacitatea microbiologică.

Rezultatele testelor de eficacitate efectuate până în prezent sunt variate. Având în vedere că este în curs de efectuare o altă serie de teste de microbiologie, de eficacitate, în vederea verificării tuturor dezinfectanţilor ce fac obiectul cauzei, numai la finalizarea tuturor constatărilor dispuse se va putea face o evaluare de ansamblu a situaţiei de fapt care să fie lămuritoare. Menţionăm că efectuarea testelor presupune alocarea unor sume importante de către Ministerul Public. Pentru unele tipuri de teste de eficacitate care nu pot fi efectuate în România s-a apelat la un laborator acreditat dintr-un alt stat al Uniunii Europene.

Astfel, soluţia ce va fi dispusă în cauză de către procurori va avea în vedere atât rezultatele testelor şi probele administrate până în prezent, cât şi pe cele aflate în curs de derulare, întrucât în conformitate cu dispoziţiile art. 5 din Codul de procedură penală, pe parcursul urmăririi penale procurorii administrează probele atât în acuzare, cât şi în apărare. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză", se arată în comunicatul remis de Parchetul General.

Reamintim că Procurorul General Augustin Lazăr a declarat marţi că Parchetul a primit rezultatele testelor de eficienţă pe unul dintre loturile Hexi Pharma iar rezultatele sunt "şi pozitive şi negative", urmând ca analize pe un alt lot de dezinfectanţi să fie făcute în străinătate.

"S-a finalizat efectuarea testelor de eficienţă pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei. Este greu să evaluăm în detaliu, acum, ceea ce solicitaţi dumneavoastră, însă este de precizat că urmează alte teste de eficienţă pe un alt lot care va fi trimis acestui institut. Rezultatele sunt de ambele tipuri, şi negative şi pozitive. Doar în final se va putea stabili în ce măsură ele sunt relevante. Relevanţa concluziilor este cea finală.

Chiar dacă am preciza, nu ne-ar ajuta cu nimic pentru că urmează alte teste care se vor efectua şi va fi un ansamblu de loturi în final, care vor da tonul final al procentajului. Doar atunci când avem totalitatea probaţiunii putem ajunge la o concluzie. Până atunci putem face doar speculaţii", a declarat Augustin Lazăr, citat de Mediafax.

Astfel de declaraţii nu fac altceva decât să semene confuzie în ceea ce priveşte dosarul Hexi Pharma, a acuzat Cătălin Tolontan, autor, alături de colegii săi de la GSP, al investigaţiilor ce au relevat că spitalele din România au cumpărat, vreme îndelungată, dezinfectanţi diluaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor