Becali, chemat în instanţă. Remus Cernea vrea să descurajeze astfel "discursul urii" în ţara noastră

"Sper la o decizie a instanţei prin care domnul Becali să fie sancţionat pentru a se contribui astfel la descurajarea discursului urii în ţara noastră. Pentru că este vorba de recidivă, sper ca sancţiunile să fie şi mai aspre", a fost mesajul transmis de Remus Cernea.
Remus Cernea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
23.08.2016

Remus Cernea a decis să-l dea în judecată pe Gigi Becali pe motiv că, în loc să discute civilizat, a avut o reacţie "extrem de violentă" după ce a îndrăznit să comenteze pe marginea abilităţilor sale de a realiza lucrări ştiinţifice în spatele gratiilor. Pe lângă atacurile la persoană, nu au lipsit nici ameninţările cu acte de violenţă, reiese dintr-un comunicat remis marţi de deputatul independent.

"Timp de aproape 20 de ani am militat public pentru apărarea şi protejarea drepturilor individuale şi a drepturilor minorităţilor (naţionale, religioase, sexuale etc). Am avut nenumărate luări de poziţie în favoarea unor cetăţeni victime ale unor abuzuri sau în sprijinul unor grupuri vulnerabile ţintă a urii şi intoleranţei.

Acum este o conjunctură în care consider că este necesar să demarez un proces în care îmi apăr mie însumi drepturile. Dar văd acest proces şi ca fiind parte parte a unui efort de salubrizare a discursului public din România marcat în prea mare măsură de vulgarităţi, violenţe de limbaj şi atitudini agresive care pun accentul pe atacul la persoană şi nu pe discutarea ideilor", a declarat Remus Cernea.

Mai exact, deputatul va depune marţi, la Tribunalul Bucureşti, prin Casa de avocatură "Predoi şi Asociaţii", o cerere de chemare în judecată a latifundiarului Gigi Becali.

Remus Cernea povesteşte că s-a numărat printre invitaţii unei emisiuni difuzate de postul B1 TV, în direct, în data de 7 iulie, prilej cu care, printre alte subiecte, s-a discutat şi despre caracterul presupus ştiinţific al unor lucrări presupuse a fi elaborate în închisoare de către deţinuţi care, astfel, au reuşit să iasă din închisoare mai devreme. Această stare de lucruri face obiectul unei investigaţii din partea procurorilor DNA care au invitat la audieri inclusiv pe Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, în calitate de martor cu privire la una dintre cărţile semnate de către domnul George Becali.

În cadrul emisiunii s-a discutat despre faptul că aceste cercetări ale DNA se fac cu privire la presupuse infracţiuni de favorizare a infractorului, săvârşite de profesorii universitari care au coordonat sau validat lucrările respective, de reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi de către funcţionari ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care au propus eliberarea.

"Pornind de la calitatea martorului menţionat mai sus de conducător al unei lucrări presupus a fi elaborate de către domnul Becali George – în perioada în care s-a aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, pentru care i-a fost acordat un beneficiu de 30 de zile considerate ca executate – mi-am exprimat opinia asupra calităţii de lucrare ştiinţifică a respectivei cărţi (George Becali – "Iubirea milostivă şi mântuitoare", editura Saeculum, Bucureşti, 2014). Astfel, am apreciat, principial vorbind, că nu cred că poate fi considerată ca fiind ştiinţifică o lucrare în care autorul doar îşi afirmă credinţa.

Este de notorietate faptul că domnul Becali nu este teolog, iar lucrarea semnată de domnia sa ar fi trebuit să corespundă unor criterii specifice, care nu sunt uşor de atins în absenţa unei calificări în domeniul respectiv. Aşadar, am arătat, pe parcursul dezbaterii, că o astfel de carte trebuie să întrunească anumite standarde, pentru că, în lipsa acestora, oricărei cărţi scrise într-un anumit domeniu i s-ar putea pretinde, în mod nelegitim, un caracter ştiinţific", a explicat Remus Cernea.

Gigi Becali a fost sunat de către redacţia postului B1 TV şi a intervenit în direct iar reacţia sa a fost, potrivit deputatului, una extrem de violentă proferând atacuri la persoană şi ameninţări cu violenţa fizică la adresa sa.

"Nu este prima dată când domnia sa reacţionează astfel în spaţiul public, de aceea sper la o decizie a instanţei prin care domnul Becali să fie sancţionat pentru a se contribui astfel la descurajarea discursului urii în ţara noastră. De altfel, instanţa a mai decis decis şi în alte cauze legate de domnul Becali în sensul a ceea ce solicit eu acum. De data aceasta, pentru că este vorba de recidivă, sper ca sancţiunile să fie şi mai aspre, pe măsura faptelor sale incompatibile cu un dialog civilizat într-o societate democratică", a subliniat Remus Cernea.

În cererea adresată instanţei, deputatul solicită următoarele:

1. Să constataţi încălcarea de către pârât a dreptului la imagine, onoare şi la respectarea reputaţiei aparţinând subsemnatului, prin adresarea în public de cuvinte şi expresii denigratoare la adresa mea;

2. Obligarea pârâtului la plata sumei de 50.000 euro (echivalentul a 222.860 lei, calculat la cursul de schimb al BNR la data formulării prezentei acţiuni) către subsemnatul, reprezentând despăgubiri pentru daunele morale aduse imaginii, onoarei şi reputaţiei, prin adresarea în public de cuvinte şi expresii denigratoare;

3. Obligarea pârâtului să difuzeze, pe cheltuiala sa hotărârea judecătorească care se va pronunţa, la posturile de televiziune B1 TV şi Antena 3.

4. Obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest litigiu compuse din taxa judiciară de timbru şi onorariu de avocat.

Secvenţele video din emisiunea la care face referire Remus Cernea pot fi urmărite aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor