Dosarul "Diplome de licenţă fără studii". Trei inculpaţi, trimişi la "Beciul Domnesc"
alte articole
Trei inculpaţi din dosarul denumit generic "Diplome de licenţă fără studii", care vizează infracţiuni de corupţie în două universităţi din Arad, au fost arestaţi preventiv şi alţi trei au fost plasaţi în arest la domiciliu de Tribunalul Bucureşti, reiese dintr-un comunicat de presă remis vineri de instituţia condusă de Agustin Lazăr.
Instanţa a decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a informaticienilor Viorel Eduard Orăşan-Alic şi Bogdan Alexandru Torcea, acuzaţi de luare de mită, fals informatic, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi a cadrului didactic Irina Monica Orăşan-Alic, acuzată de complicitate la luare de mită, fals informatic şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi trafic de influenţă.
În acelaşi timp, Tribunalul Bucureşti a dispus măsura arestului la domiciliu, tot pentru o perioadă de 30 de zile faţă, de alte trei cadre didactice: Lucian Păiuşan, acuzat de luare de mită în formă continuată, Viorica Daniela Vincze-Iancsi, acuzată de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă şi Olga Domnica Moldovan, acuzată de luare de mită.
Reamintim că în cauză au fost efectuate 106 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sume de bani totalizând peste 350.000 de euro.
Potrivit Parchetului General, procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr total de 36 de persoane, faţă de nouă dintre acestea dispunându-se măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în cursul zilei de 26 iulie 2017. Dintre cele nouă persoane, patru sunt cadre didactice care au interdicţia de a mai activa în respectivele universităţi pe perioada pentru care a fost dispus controlul judiciar.
Totodată, procurorul a dispus, cu o zi în urmă, măsura controlului judiciar pentru alţi doi studenţi: Nseir Bahij (pentru dare de mită) şi Maria Giuseppina Matteo (pentru dare de mită în formă continuată, complicitate la infracţiunea de fals informatic şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii).
Dosarul, în viziunea procurorilor
"Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituţii de învăţământ superior desfăşoară activităţi ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite (bani şi bunuri materiale) cu ocazia organizării şi susţinerii de către studenţi a examenelor la diferite discipline (susţinute chiar în afara perioadei de examinare) şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă.
Probatoriul a relevat că unii studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înţeleg limba română şi totuşi sunt promovaţi, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.
Din cercetările efectuate au rezultat următoarele modalităţi de comitere a infracţiunilor:
1. Primirea de către studenţi în timpul examenelor susţinute on-line, în schimbul unor sume de bani, a răspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituţiei de învăţământ, prin mesaje text (SMS);
2. Modificarea notei de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituţii, a softului creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare, având drept consecinţă promovarea;
3. Intervenţia informaticienilor în contul electronic al studentului şi modificarea răspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră;
4. Achiziţionarea de către studenţi, direct de la profesori, a unor lucrări de licenţă gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susţinerea lucrării în faţa comisiei de examinare.
Din probatoriul administrat a reieşit că în respectivele instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenţilor. Totodată, în acest mecanism, studenţi care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alţi colegi.
O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiţi în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relaţii de prietenie cu cadrele didactice."