Dizidentul chinez Liu Xiaobo, câştigător al Premiului Nobel, moare în detenţie

Liu Xiaobo, un dizident chinez care a câştigat Premiului Nobel pentru Pace în anul 2010, a murit joi, au anunţat autorităţile regimului comunist chinez.
Poster cu Liu Xiaobo, activist pro-democraţie chinez condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de regimul comunist din Beijing.
Poster cu Liu Xiaobo, activist pro-democraţie chinez condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de regimul comunist din Beijing. (Getty Images)

Biroul pentru “Justiţie” din Shenyang a precizat într-o scurtă declaraţie publicată pe website-ul său că Liu, în vârstă de 61 de ani, a avut probleme grave la câteva organe interne şi toate eforturile de a-l salva au eşuat. Liu era tratat pentru cancer la ficat în stadiu înaintat şi nu i s-a permis să părăsească ţara pentru tratament.

Liu a fost închis în 2009 şi a primit o sentinţă de 11 ani, pentru “incitare la subminarea puterii statului” după ce a ajutat la redactarea Cartei 08, prin care activiştii au cerut reforme politice în China.

El a fost mutat recent din închisoare într-un spital din oraşul nord-estic Shenyang pentru a fi tratat.

Mai multe grupuri pentru drepturile omului şi guverne occidentale au cerut regimului comunist chinez să-i permită lui Liu şi soţiei sale, Liu Xia, să părăsească ţara şi să fie tratat în străinătate.

Dar Partidul Comunist Chinez a avertizat în mai multe rânduri împotriva interferenţei din afara ţării şi a precizat că Liu este tratat de experţi chinezi renumiţi în cancer.

Beijingul a permis ca doi doctori străini, din SUA şi Germania, să îl viziteze pe Liu în 8 iulie. Ulterior, doctorii au declarat că, având în vedere starea critică a sănătăţii, ar trebui să fie tratat în străinătate.

Doctorii au declarat că Liu şi familia sa au cerut să-şi continue tratamentul în Germania sau SUA.

Liu Xiaobo nu s-a lăsat intimidat de regimul chinez şi, cu o nesupunere de lăudat, nu a renunţat la convingerile sale, potrivit cărora Chinei şi poporului chinez i-ar fi mai bine să dispună de democraţie, separaţia puterilor în stat şi respectarea statului de drept – în locul sistemului dictatorial unipartinic din prezent.