Facebook: Persoana care judecă ce ştiri despre coronavirus sunt false a lucrat la Institutul Wuhan din China

De la Juvenal încoace întrebarea rămâne "Cine-i verifică pe cei care verifică?"
. (PETER PARKS/AFP via Getty Images)
A.P.
20.04.2020

Un angajat al companiei Facebook care lucrează pentru a determina dacă articolele despre virusul Wuhan conţin afirmaţii false şi care, în consecinţă, decide dacă materialele sunt "ştiri false" sau nu este ţinta unui conflict de interese uriaş - fiind angajată a Institutului de Virologie din Wuhan, laboratorul de cel mai înalt grad în care se desfăşurau de ani de zile cercetări legate de coronavirusuri de liliac.

Danielle Anderson, care lucrează la laboratorul NUS de la Universitatea Duke în Singapore, contribuie, de asemenea, la Science Feedback, departamentul pe care gigantul de Internet Facebook îl foloseşte pentru a stabili care materiale transmise prin reţeaua socială a companiei sunt „informaţii false”.

În general, sunt vizate pentru etichetare ca "ştiri false" articolele care încearcă să arate o legătură între virusul Wuhan, care produce boala cunoscută sub numele de COVID-19, şi Institutul de Virologie din Wuhan, unde Anderson a lucrat chiar cu coronavirusuri de liliac.

O căutare rapidă a publicaţiilor lui Anderson dezvăluie nu mai puţin de nouă colaborări cu Dr. Peng Zhou, un om de ştiinţă din Wuhan care experimentează coronavirusuri de liliac, arată un material publicat de Zerohedge.

Cu toate acestea, şi în pofida publicării unor cablograme care arată că serviciile de intelligence americane erau îngrijorate de lipsa procedurilor din laboratoarele Chinei, Anderson pare convinsă că laboratorul din Wuhan respectă cele mai înalte standarde de siguranţă şi că virusul Wuhan pur şi simplu nu ar fi putut fi scăpat din greşeală de acolo.

"Am lucrat în acest laborator de mai multe ori în ultimii 2 ani. Personal pot să depun mărturie cu privire la măsurile stricte de control şi de limitare a accesului implementate în timp ce lucram acolo", scrie Anderson într-un material care încearcă să nege un articol publicat de New York Post, care susţinea că regimul comunist chinez "[are] o problemă în păstrarea agenţilor patogeni periculoşi în eprubetele în care sunt plasaţi".

Science Feedback pune la îndoială afirmaţia publicaţiei New York Post, care susţine că ar exista "dovezi ce indică faptul că la Institutul de Virologie Wuhan se desfăşoară cercetări SARS-CoV-2".

Problema cu asemenea negări este că cercetările din Institut sunt clar dovedite de lucrări publicate (de exemplu de dr. Shi Zhenli) ani la rând din 2015, despre care acum scriu publicaţii ca Wall Street Journal, Daily Mail, Fox News şi chiar Washington Post.

Un raport din 9 aprilie în Wall Street Journal dezvăluie că virusul Wuhan este genetic identic (96%) cu coronavirusul găsit într-un liliac de potcoavă „colectat de oamenii de ştiinţă îmbrăcaţi în combinezoane hazmat de la Institutul de Virologie din Wuhan”.

În timp ce un raport publicat miercuri de la Fox News opinează că virusul Wuhan a scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan şi că „pacientul zero” a fost un angajat care s-a infectat înainte de a-l răspândi în întreaga comunitate, potrivit „mai multor surse care au fost informate asupra detaliilor”.

Cu toate acestea, în timp ce publicaţii majore din toată lumea susţin din ce în ce mai vocal varianta originii de laborator a virusului Wuhan, cercetătoarea Danielle Anderson a ţinut să meargă la un post naţional de televiziune pentru a susţine că virusul Wuhan ar fi apărut doar din afara laboratorului Wuhan.

Anderson susţine varianta oficială a regimului comunist chinez, în care virusul a apărut nu-se-ştie-cum în piaţa de animale vii Huanan din Wuhan, în pofida unui studiu al revistei The Lancet publicat cu câteva săptămâni în urmă, care afirma că lanţul transmiterii de la animale la om (viruşii nu sar uşor la alte specii) este şi acum necunoscut: "Din păcate, ce animal (animale) au fost implicate în transmitere rămâne o necunoscută".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor