China răspunde criticii redactorilor Bild care cer 149 de miliarde de euro compensaţie pentru Germania

Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan (Facebook, sursa necunoscută)
A.P.
20.04.2020

Redactorul şef al celei mai mari publicaţii din Germania, Bild, a lansat joi un atac frontal la adresa liderului Partidului Comunist al Chinei, Xi Jinping, acuzându-l de numeroase lucruri, inclusiv eşec în administrarea focarului de virus Wuhan şi încălcări masive ale drepturilor omului, comise de Partidul Comunist. Un articol al Bild a cerut nu mai puţin de 149 miliarde de euro daune pentru Germania, produse ca urmare a acţiunilor regimului comunist chinez.

Într-un articol intitulat „Ce ne datorează China”, Julian Reichelt, redactorul şef al Bild, i-a scris lui Xi Jinping:

„Ambasada dvs. la Berlin mi s-a adresat într-o scrisoare deschisă, pentru că am întrebat, în ziarul nostru Bild, dacă nu cumva China ar trebui să plătească pentru daunele economice masive pe care le produce coronavirusul la nivel mondial".

Adresându-se preşedintelui chinez, redactorul german a scris:

„Dvs. guvernul dvs. şi oamenii dvs. de ştiinţă trebuiau să ştie demult că virusul este extrem de infecţios, dar aţi refuzat să spuneţi lumii despre acest lucru. Cercetătorii dvs. au refuzat să răspundă atunci când experţii occidentali au cerut informaţii despre ce se întâmplă în Wuhan. Eraţi prea mândru şi prea naţionalist pentru a spune adevărul, considerând că este o ruşine naţională".

"Stăpâniţi prin supraveghere. Nu aţi fi preşedinte fără supraveghere. Monitorizaţi totul, fiecare cetăţean, dar refuzaţi să vă supravegheaţi pieţele de animale din ţară. Închideţi toate ziarele şi site-urile critice, dar nu standurile unde se vinde ciorba de lilieci. Nu numai că vă supravegheaţi oamenii, îi puneţi şi în pericol, şi odată cu ei, restul lumii".

Reichelt a continuat menţionând că:

"Supravegherea este o negare a libertăţii. Şi o naţiune care nu este liberă, nu este creativă. O naţiune care nu este inovatoare, nu inventează nimic. Acesta este motivul pentru care aţi făcut din ţara dvs. un campion mondial al furturilor de proprietate intelectuală".

"China se îmbogăţeşte cu invenţiile altora, în loc să şi le inventeze singură" (...) "Motivul pentru care China nu inovează şi inventează este acela că nu îi lăsaţi pe tinerii din ţara dvs. să gândească liber. Cel mai mare succes al exporturilor din China (pe care nimeni nu l-a dorit, dar care a ajuns totuşi în întreaga lume) este coronavirusul".

Cea mai vândută publicaţie, Bild, a calculat înaintea ieşirii publice a lui Reichelt că Beijing-ul ar datora Germaniei 149 miliarde euro pentru daune legate de virusul Wuhan, declanşând un răspuns furios din partea Ambasadei Chineze la Berlin. Bild a opinat că această compensaţie s-ar ridica la 1784 EUR de persoană, dacă PIB-ul Germaniei scade cu 4,2 la sută. Articolul Bild a fost intitulat: „Ce ne datorează China”.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei, Tao Lil, a publicat o scrisoare deschisă, în limba germană, adresată publicaţiei Bild, pe site-ul ambasadei, afirmând:

"Am urmărit materialele dvs. despre pandemia corona în general şi despre presupusa vinovăţie a Chinei, în special cel de azi. În afară de faptul că suntem de părere că este destul de greşit să învinovăţim o ţară pentru o pandemie care afectează întreaga lume şi apoi să prezentăm o sumă exactă a presupuselor datorii ale Chinei faţă de Germania, articolul ignoră unele fapte esenţiale".

Ea a adăugat că

"Observăm că multe ţări care se luptă acum cu COVID-19 au avut timp să se pregătească pentru răspândirea transfrontalieră a agentului patogen, după ce China a raportat focarul său în conformitate cu orientările OMS [Organizaţia Mondială a Sănătăţii]".

Apoi, potrivit manualelor de propagandă şi dezinformare, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei a schimbat imediat subiectul susţinând că articolul „stârneşte xenofobia şi naţionalismul”.

Cu toate acestea, dovezile despre muşamalizarea, de către autorităţi, a crizei, la începutul apariţiei epidemiei, au apărut încă din primele etape ale izbucnirii focarului din China. Regimul aresta avertizori şi intimida jurnalişti încă de pe 8 ianuarie 2020, presa fiind oprită să publice articole despre epidemie, care au apărut oficial în paginile ziarelor pe 19 ianuarie. Cu toate acestea, un mare sindicat din Wuhan a organizat un mare banchet de Anul Nou chinez pe 18 ianuarie, găzduind, în plină epidemie, 40 de mii de persoane (în ciuda faptului că organizatorii au cerut anularea evenimentului, dar autorităţile locale au interzis acest lucru).

Poziţia redactorului şef al Bild nu este singulară. Un articol al Washington Post de săptămâna trecută întreba autorităţile chineze:

„Laboratoarele dvs. din Wuhan au cercetat coronavirusuri în lilieci, fără a avea cele mai înalte standarde de siguranţă. De ce laboratoarele dvs. toxice nu sunt la fel de sigure ca închisorile pentru prizonierii politici? Doriţi să le explicaţi văduvelor, fiicelor, fiilor, soţilor, părinţilor victimelor virusului din întreaga lume?"

Sâmbătă, preşedintele Donald Trump a avertizat că Beijing-ul ar trebui să suporte consecinţele dacă ar fi „responsabil cu bună ştiinţă” pentru dezlănţuirea pandemiei coronavirusului, mai ales dacă ar fi minţit în mod deschis cu privire la originea virusului, despre care tot mai mulţi analişti cred că provine din laboratorul Wuhan.

Amintim aici că Institutul de Virologie din Wuhan se ocupa, de mai mulţi ani, de studii de îmbunătăţire a coronavirusurilor de liliac, inclusiv de transmiterea sa de la om la om, existând numeroase articole publicate în reviste de specialitate. Cercetările de acest gen au fost supuse unui moratoriu în SUA în 2015 din cauza gradului mare de pericol de generare a unei pandemii.

Potrivit agenţiilor de informaţii americane, virusul de SARS, studiat în alte laboratoare biologice din China, a scăpat de mai multe ori în ultimii ani, generând mici focare locale, care au fost stinse de autorităţi, muşamalizând incidentele şi adevărata gravitate a problemelor.

Trump a declarat reporterilor: "Virusul putea fi oprit în China înainte de a începe răspândirea lui şi nu a fost aşa, iar întreaga lume suferă din cauza asta. Dacă a fost o greşeală, atunci o greşeală este doar o greşeală. Dar dacă ar fi responsabili în cunoştinţă de cauză, atunci ar trebui să existe consecinţe".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor