Dorin Recean, despre tarifele vamale impuse de Trump Republicii Moldova: „2,5% din comerţ este afectat”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunţat joi, 3 aprilie, că Guvernul de la Chişinău va ajuta antreprenorii afectaţi, urmare a taxelor vamale de 31 la sută impuse de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. În context, premierul Recean a punctat că aproximativ 2,5% din comerţ a fost afectat de decizia administraţiei Trump, scrie Ziarul de Gardă.
„După cum am observat, SUA au decis impunerea tarifelor pentru 70 de ţări, inclusiv Republica Moldova, într-un efort de echilibrare a comerţului. Aceasta înseamnă că aproximativ 2,5% din comerţul Republicii Moldova cu statele din exterior este afectat.
Noi înţelegem preocuparea producătorilor noştri care au muncit constant ca să aibă acces la Piaţa americană şi Guvernul va interveni să ajute aceşti antreprenori ca să-şi menţină competitivitatea. Republica Moldova rămâne angajată ferm într-un parteneriat strategic cu SUA”, a declarat şeful cabinetului de miniştri de la Chişinău.
Şi liderii UE au reacţionat cu consternare şi hotărâre la noile tarife vamale punitive anunţate miercuri de preşedintele american Donald Trump, promiţând să riposteze la unison.
Europenii „se simt dezamăgiţi de cel mai vechi aliat al nostru”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi dimineaţă, într-o declaraţie video. Aceasta a etichetat mişcarea lui Trump „o lovitură majoră” care va duce la facturi mai mari şi la creşterea inflaţiei în întreaga lume şi a declarat că UE este „pregătită să răspundă”.
Donald Trump a prezentat miercuri, 2 aprilie, ratele „tarifelor reciproce” ale SUA cu care se vor confrunta mai mult de 180 de ţări şi teritorii, inclusiv R. Moldova, în cadrul noii sale politici comerciale radicale. Astfel, Trump a impus Republicii Moldova taxe vamale de 31%.
Conform datelor Guvernului, în anul 2024, Statele Unite ale Americii s-a clasat pe locul 12 printre partenerii comerciali ai R. Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1,79% din valoarea comerţului total. Exportul către SUA în 2024 a fost de 2,5% şi la import 1,5% din total, notează sursa citată.
Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupuşor, a explicat că R. Moldova nu aplica 61% tarife la importurile din SUA, după cum se invocă în tabelul cu taxele impuse, tariful mediu ponderat fiind de câteva ori mai mic, sugerând totodată că R. Moldova „trebuie şi are tot dreptul legal” să riposteze prin măsuri protecţioniste, „dar în mod inteligent”.
„Să majorăm tarifele pentru produsele americane care concurează cu producătorii autohtoni – produsele alimentare şi băuturile în primul rând, să nu scumpim importurile de maşini, echipamente şi tehnologii de care avem nevoie pentru a dezvolta economia”, a specificat Lupuşor într-o postare pe Facebook.
Acesta a mai explicat că Republica Moldova nu va fi afectată imediat în mod dramatic de această ofensivă comercială, ponderea SUA în exporturile de bunuri din Moldova fiind de 2,5% din totalul exporturilor. Totuşi, potrivit expertului, unele companii vor avea de suferit, cum ar fi Franzeluţa, Kvint etc.