Europa critică tarifele "ilegale" ale lui Trump şi promite un răspuns unitar

Liderii UE au reacţionat cu consternare şi hotărâre la noile tarife vamale punitive anunţate miercuri de preşedintele american Donald Trump, promiţând să riposteze la unison, scrie Politico.
Europenii „se simt dezamăgiţi de cel mai vechi aliat al nostru”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi dimineaţă, într-o declaraţie video. Ea a etichetat mişcarea lui Trump „o lovitură majoră” care va duce la facturi mai mari şi la creşterea inflaţiei în întreaga lume şi a declarat că UE este „pregătită să răspundă”.
Anunţul lui Trump privind „Ziua Eliberării” - aşa cum a numit el 2 aprilie, data la care au fost anunţate noile tarife - a dus la impunerea de către SUA a unui tarif minim de 10% pentru toate ţările, iar UE a fost lovită cu o taxă de 20%. Măsura a atras un reproş rapid şi o promisiune de a răspunde cu aceeaşi monedă din partea capitalelor UE, care se pregătesc de mult timp pentru loviturile economice ale lui Trump.
Comisia îşi finalizează deja contramăsurile ca răspuns la anunţul anterior al lui Trump privind tarifele la oţel şi pregăteşte mai multe pentru a riposta la noul set de taxe, a declarat Von der Leyen, dar, a adăugat ea „nu este prea târziu să abordăm preocupările prin negocieri”.
Prim ministra Italiei, Giorgia Meloni, unul dintre principalii aliaţi ai lui Trump în Europa, a fost neobişnuit de critică faţă de mişcarea lui Trump, afirmând într-o declaraţie pe reţelele sociale că tarifele sunt „o măsură pe care o consider greşită şi care nu este în interesul niciunei părţi. Vom face tot posibilul pentru a lucra la un acord cu Statele Unite, cu scopul de a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în favoarea altor actori globali”.
Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat că „UE va rămâne un susţinător ferm al comerţului liber şi echitabil”, adăugând că este timpul ca ţările UE să ratifice acordurile de liber schimb încheiate cu blocul sud-american Mercosur şi cu Mexicul şi să avanseze în negocierile cu India şi cu alţii.
Premierul irlandez Micheal Martin a declarat că tarifele sunt „rele pentru economia mondială” şi vor afecta relaţiile transatlantice.
„Nu vedem nicio justificare pentru acest lucru”, a spus Martin. „Bunuri şi servicii în valoare de peste 4,2 miliarde EUR sunt comercializate zilnic între UE şi SUA. Perturbarea acestei relaţii profund integrate nu aduce beneficii nimănui.”
Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a avut comentarii similare, susţinând că tarifele merg împotriva „liberei întreprinderi şi a concurenţei” care „au pus bazele succesului Occidentului”.
„Acesta este motivul pentru care americanii pot asculta muzică pe aplicaţia Spotify suedeză, iar noi, suedezii, putem asculta aceeaşi muzică pe iPhone-urile noastre americane”, a menţionat el. „Acesta este motivul pentru care regret profund calea pe care s-au angajat Statele Unite, încercând să limiteze comerţul cu tarife mai mari”.
Premierul polonez Donald Tusk a cerut „tarife cu adevărat şi cu adevărat reciproce” între Europa şi SUA. „Sunt necesare decizii adecvate”, a adăugat el.
Ministrul danez de Externe, Lars Løkke Rasmussen - care săptămâna aceasta a reproşat Washingtonului retorica sa agresivă privind preluarea controlului asupra Groenlandei, un teritoriu danez autonom - a declarat că „toată lumea pierde” într-un război comercial între SUA şi Europa.
„În loc să ridicăm ziduri, ar trebui să dăm jos barierele”, a spus Rasmussen. „Europa va rămâne unită. Europa va da răspunsuri robuste şi proporţionale”.
Ministrul norvegian al Comerţului, Cecilie Myrseth, a declarat că decizia lui Trump de a aplica tarife de 15% Norvegiei - care nu este membră a UE - ar avea un impact „critic” asupra economiei ţării.
Elveţia, o altă ţară care nu face parte din UE şi care are un nivel ridicat de schimburi comerciale cu blocul comunitar, a făcut apel la „respectarea dreptului internaţional şi a liberului schimb” după ce Trump a impus un tarif de 31% asupra bunurilor sale.
Elveţia „va stabili rapid paşii următori”, a declarat preşedintele ţării Karin Keller-Sutter.
Bernd Lange, care prezidează Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European, a criticat tarifele ca fiind „nejustificate, ilegale şi disproporţionate”, în timp ce Jörgen Warborn, purtătorul de cuvânt pentru comerţ internaţional al Grupului Partidului Popular European, cea mai mare fracţiune din Parlament, a declarat că este „greu să îţi păstrezi calmul atunci când un prieten se comportă ca un bătăuş”.
„Acest lucru dăunează unei legături transatlantice care s-a păstrat timp de secole”, a spus Warborn. „Ne aflăm într-un moment crucial în istoria comerţului, în care UE trebuie să răspundă într-un mod unitar”.
Regatul Unit, alături de Australia, Brazilia, Singapore şi Arabia Saudită, printre altele, a fost lovit cu un tarif de 10%.
Secretarul britanic pentru afaceri, Jonathan Reynolds, a avertizat: „Avem o serie de instrumente la dispoziţie şi nu vom ezita să acţionăm”, adăugând în acelaşi timp că Londra va căuta în continuare un acord mai bun cu SUA.
„Nimeni nu doreşte un război comercial şi intenţia noastră rămâne de a obţine un acord”, a declarat el. „Dar nicio măsură nu va rămâne neluată în calcul şi guvernul va face tot ce este necesar pentru a apăra interesul naţional al Regatului Unit”.
Regimul comunist de la Beijing, care se va confrunta cu tarife masive de 54%, a promis, de asemenea, că va lua măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite.