Doi deputaţi PSD le iau medicilor banii pe gărzile suplimentare
alte articole
Doi deputaţi PSD, ambii de profesie medici, vor să le ia doctorilor, printr-un amendament, dreptul de a fi plătiţi pentru orele suplimentare, drept acordat printr-o ordonanţă de urgenţă de ministrul Voiculescu şi premierul Dacian Cioloş, relatează curentul.info.
Potrivit sursei citate, amendamentul care-i lasă pe doctori fără banii care li se cuvin pentru gărzi este opera deputatei Camelia KHRAIBANI care a propus un amendament la legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 20/2016. Amendamentul a trecut de Comisia de Sănătate majoritar PSD ALDE, condusă de deputatul Florin Buicu.
Concret, amendamentul include o prevedere care va forţa medicii să lucreze fără contract pentru gărzile suplimentare. E vorba de modificarea Art. 1, pct.1, al. (63), care stipulează că: „Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin (2), începând cu 1 decembrie 2016 sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază, potrivit prezentei legi, cu excepţia categoriilor de personal prevăzute la alin (62)”, motivarea Comisiei fiind de „a evita încheierea unui al doilea contract de muncă cu aceeaşi unitate”. "În consecinţa, medicii vor rămâne doar cu contractul de bază pe care îl semnează cu spitalul unde lucrează şi în care nu sunt prevăzute orele suplimentare, ci doar gardă obligatorie.", scrie curentul.info,
Culmea, ambii deputaţi care au considerat oportun să-i pună pe doctori să facă muncă patriotică au o situaţie materială bună. Măritată cu un libanez, Khraibani are 11 terenuri, 4 locuinţe în România şi 3 locuinţe în Liban. În ceea ce-l priveşte pe Buicu, în anul 2015 i-au intrat în casă 3800 de EURO lunar.
Legea, cu amendamentul introdus de Khraibani şi aprobat de comisia condusă de Buicu va merge în plenul unde majoritari sunt PSD ALDE.
Potrivit chirurgului Florin Chirculescu, documentul emis de Camera Deputaţilor încalcă atât legislaţia europeană a timpului de lucru, cât şi Codul Muncii din România.
"Cu alte cuvinte, ne întoarcem de unde am plecat: zece gărzi pe lună, douăsprezece, ba chiar, pe alocuri, cincisprezece...”. „Şi managerii se întorc de unde-au plecat: lasă că are cine să tragă! Ce mă iei, mă, cu legea europeană? Ce mă interesează, mă, că n-ai tu timp liber, că nu mai ai tu familie, că n-ai tu drepturi? Drepturi am eu, căci eu sunt ordonatorul de credite şi n-am făcut gărzi niciodată - ce-mi pasă mie de sănătatea ta... şi nici de a pacienţilor, îmi permit să adaug, căci e lucru ştiut: malpraxisul creşte exponenţial cu numărul orelor lucrate fără întrerupere. De-aia a şi apărut legea europeană a timpului de lucru, ce credeaţi? Pe restul europenilor îi interesează cetăţenii lor, nu-s carne de tun, ca românii...”, scrie reputatul chirurg.
Reamintim că Guvernul a decis să nu mai oblige medicii să facă gărzi suplimentare, acestea urmând să facă obiectul unor contracte de muncă separate, prin care gărzile vor fi plătite ca ore suplimentare şi ore de noapte.
"Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate. De asemenea, contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi", anunţa, în 10 octombrie, ministerul condus de Vlad Voiculescu.
Mai mult, MS a decis ca, plata gărzilor suplimentare pentru medici să se facă prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august 2016, iar plata majorată pentru aceste gărzi să fie primită începând cu data de 15 noiembrie.