Simpozion internaţional la Câmpulung Muscel: „Mulţumim, Berthelot!”

Generalii Berthelot şi Averescu, 1917
Generalii Berthelot şi Averescu, 1917 (Basarabia-Bucovina.Info)

Nu s-au stins ecourile primei ediţii a Simpozionului internaţional „Apel la memorie: victimele războaielor”, organizat în perioada 1-3 septembrie 2016, dar la Câmpulung Muscel, localitate atestată documentar în anul 1290, pe timpul legendarului Negru-Vodă şi prima capitală a Ţării Româneşti sub Basarabi, un grup de entuziaşti face ultimele pregătiri pentru primirea noilor oaspeţi.

Duminică, 16 octombrie 2016, Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe“ va organiza festivitatea de deschidere a primei ediţii a Simpozionului internaţional „Mulţumim, Berthelot! Misiunea Militară Franceză în România

Începând cu ora 13.00, în Sala de Festivităţi a Protopopiatului Câmpulung Muscel, va avea loc o scurtă conferinţă dedicată acestui eveniment, ţinută de dl. general Dan Radu-Şerban, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria, se vor citi mesajele de salut primite din partea Preşedinţiei României, Cabinetului Primului Ministru, Ataşatului Militar al Franţei în România şi Republica Moldova, Academiei Române şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, iar în jurul orei 14 se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor din fosta Piaţă Regală.

Va urma o excursie de documentare, iar pe traseu vor fi vizitate şi se vor depune coroane de flori la complexul monumental „Zidul Roşu”, dedicat celei mai longevive organizaţii de rezistenţă armată anticomunistă din România, „Haiducii Muscelului”, la Mausoleul de la Mateiaş, dedicat victimelor luptelor purtate din regiune în anul 1916, la cimitirele eroilor germani din comuna Dragoslavele şi la Monumentul Eroilor din comuna Stoeneşti.

Simpozionul, programat să se desfăşoare în perioada 16-17 octombrie 2016, include cinci sesiuni ştiinţifice: 1)Generalul Henri Mathias Berthelot; 2) Misiunea Militară Franceză în România şi membrii săi; 3) Medici francezi, englezi şi americani pe frontul român; 4) Luptele desfăşurate în 1916 în fostul judeţ Muscel; 5) Regimentul 9 Vânători şi preotul militar Gheorghe I. Cotenescu.

Participă la lucrări conferenţiari din Republica Moldova şi România (Braşov. Bucureşti, Câmpulung Muscel, Dragoslavele, Piteşti, Ploieşti, Rucăr şi Târgovişte). Printre ei se află academicieni, profesori universitari, cercetători ştiinţifici, ofiţeri superiori, medici, preoţi şi profesori secundari.

Cu acest prilej vor fi omagiaţi o serie de ofiţeri musceleni din Armata Regală Română, militari a căror carieră remarcabilă în timpul Războiului de Întregire a fost distrusă iremediabil în timpul regimului comunist.