Dodon Igor: Iniţiativa electorală propusă de Plahotniuc nu va trece

Şeful statului consideră că sistemul electoral din RM trebuie să fie reformat, dar nu aşa cum propune Plahotniuc, nu prin metode care îl schimbă din temelii. Partidul Socialiştilor va fi împotriva acestui proiect de lege, mai anunţă Dodon.
Ştefan Sârbu
06.03.2017

alte articole

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon (facebook.com / constantin.grigorita)
Ştefan Sârbu
06.03.2017

Preşedintele R. Moldova Igor Dodon susţine că iniţiativa conducerii Partidului Democrat din Moldova (PDM) lansată luni de către Vlad Plahotniuc de modificare a Codului electoral privind întroducerea sistemului electoral mixt şi a votului uninominal este inacceptabilă, deoarece prezintă o provocare împotriva bazelor democratice ale statului. În prezent legislaţia electorală necesită modificări doar în partea ce ţine de reducerea numărului de deputaţi şi implicarea activă în alegeri a cetăţenilor din Transnistria şi din diaspora.

“Declar cu toată răspunderea că doar cu dorinţa vor rămâne. Uninominalul nu va trece. Ca preşedinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova. Şi sunt convins că şi fracţiunea Partidului Socialiştilor va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament. Mizez în acest sens şi pe sprijinul altor partide parlamentare şi extraparlamentare.”

Şeful statului consideră că sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaţilor şi de formare a clasei politice, dar nu aşa cum propune PDM, nu prin distrugerea partidelor şi “prihvatizarea” alegerilor. În perspectivă, ar trebui câteva modificări esenţiale, chiar necesare, dar fără a schimba temelia sistemului electoral actual.

“Mai întâi de toate, trebuie să oferim dreptul diasporei să fie mai prezentă în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secţii de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diaspora pe listele electorale din Republica Moldova. Numai în Rusia există sute de mii de cetăţeni care sunt limitaţi în dreptul lor de a vota, de a-şi exprima mai ferm poziţia lor politică. Aproape la fel stau lucrurile şi în Europa”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de socializare.

"Trebuie să implicăm mai mult cetăţenii noştri din stânga Nistrului. Să deschidem secţii de votare în Transnistria, să le permitem celor de acolo să candideze în Parlamentul R. Moldova. Fără implicarea cetăţenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe ţară. Iar dacă vrem să întregim ţara, trebuie să fim mai deschişi şi politic, electoral.", mai susţine acesta.

O altă modificare importantă, pe care o propune Dodon este reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71, motivând că sunt prea mulţi deputaţi pentru o ţară atât de mică şi atât de sărăcită demografic.

În cadrul unui briefing de presă susţinut luni la Chişinău, preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a anunţat lansarea iniţiativei de reformare a sistemului de alegere a deputaţilor în Parlamentul RM şi promovarea “în societate şi în forumul legislativ ideea votului uninominal”.

În acelaşi context, Plahotniuc a specificat că o altă soluţie pe care personal a propus-o colegilor şi care a fost acceptată este iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral în care se va introduce pentru prima dată în R. Moldova posibilitatea ca cetăţenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaţilor care nu-şi fac datoria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor