Experţi: În televiziunile din Moldova e ca în magazinele sovietice, cu un singur produs pe rafturi

După mai bine de două luni de pauză, postul Jurnal TV a început să transmită din nou de ieri, iar în prima emisiune s-a discutat despre situaţia televiziunilor din Republica Moldova, unde, în opinia experţilor, s-a ajuns deja la monopolizări şi holdinguri lipsite de diversitate de opinii.
Mariana Raţă, Centrul de Investigaţii Jurnalistice (facebook.com/rata.mariana)
Maria Maevschi
06.03.2017

Republica Moldova are astăzi, din păcate o presă pe baricade şi mai mult decât atât, în prezent mass media moldovenească s-a delimitat după criterii politice, ceea ce, de fapt, nu ar trebui să facă jurnaliştii, afirmă Mariana Raţă, jurnalistă la Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Aceasta consideră, că Moldova are nevoie în prezent de o presă care să invite la discuţii toate părţile, să aibă o diversitate cât mai mare de invitaţi.

„Astăzi, din păcate, multe televiziuni au o listă de invitaţi, şi îi vedem numai pe ei şi este incorect pentru public. Politicienii şi-au făcut acum posturi TV şi merg doar acolo unde să se simtă bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm să-i scoatem din zona de confort şi să-i convingem să iasă şi acolo unde le vor fi adresate şi întrebări incomode”, a declarat Mariana Raţă în cadrul emisiunii „Ora expertizei”, de la Jurnal TV.

Jurnalista a menţionat că ştie, din proprie experienţă că este complicat să aduci un politician într-un talkshow la un post de televiziune care este incomod acestui politician. „Este adevărat că politicienii din RM astăzi au devenit foarte comozi şi merg doar la televiziunile la care ştiu că le vor fi adresate întrebări care nu-i vor deranja. Dar asta nu înseamnă că posturile TV care sunt de opoziţie prin conţinutul editorial pe care îl exprimă, nu trebuie să facă efortul să-i invite, să insiste foarte mult.

S-ar putea să nu vină spikerul, cel puţin nu din prima încercare, dar atunci când se va vedea că un post de televiziune îşi face corect meseria, este bine intenţionat, nu face partizanat politic pentru cineva, respectă principiile şi deontologia jurnalistică, la un moment dat ei vor începe să vină, şi pentru că va fi şi presiune din partea publicului pe aceşti politicieni”, a adăugat Raţă.

În opinia expertului economic, Victor Ciobanu, Moldova a trecut deja de etapa când politicienii şi-au făcut televiziuni, în prezent „am ajuns la monopolizări, la holdinguri”. Totodată, acesta consideră că în momentul de faţă se simte un vid de o altfel de informaţie la noi în ţară. „Poţi crea orice fel de informaţii care până la urmă sunt dezinformări, dar lumea deja începe să se dezmeticească în ele şi atunci când este minţită zi de zi, caută alte platforme. Până la urmă şi tupeismul face parte din meseria jurnalistului”, a comentat analistul făcând aluzie la faptul că în unele cazuri, jurnaliştii ar trebui să fie chiar foarte insistenţi cu unii politicieni în momentul în care îi invită la emisiuni.

De aceeaşi părere este şi Mariana Raţă care consideră că jurnaliştii nu trebuie să se raporteze la politicieni. „Nu ei trebuie să fie punctul de la care trebuie să pornim, ei trebuie disciplinaţi, iar în situaţia Moldovei trebuie să pornim de la publicul care ne priveşte. Astăzi, din păcate în televiziunile din Moldova e ca în magazinele sovietice, unde intrai şi vedeai un singur produs pe rafturi, nu aveai diversitate”.

În concluzie, jurnalista a ţinut să menţioneze că cel mai important pentru mass media din Moldova ar fi acum solidarizarea presei care gândeşte într-un anumit fel, lucru absolut necesar pentru a se reuşi punerea unei contrabalanţe marelui holding media (a lui Plahotniuc – n.r.), şi este nevoie de o solidarizare „nu la nivel juridic, dar la nivel de comportament”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor