Ion Sturza: Frica bazată pe umilinţă domină astăzi Moldova

Autorităţile de la Chişinău au nevoie de execuţii exemplare, Talmaci fiind victima războaielor oligarhice. Arestul fostului guvernator al BNM ar fi o modalitate de a-l forţa să scrie un denunţ împotriva lui Platon, susţine fostul premier al RM.
Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

Fostul prim ministru al R. Moldova, Ion Sturza, susţine că fostul guvernator al Băncii Naţionale al Moldovei (BNM), Leonid Talmaci, arestat vineri de către procurorii anticorupţie este o victimă colaterală a războaielor oligarhice.

În opinia lui Sturza, Leonid Talmaci a pus bazele sistemului bancar în noul stat Republica Moldova, la începutul anilor ’90. BNM, leul moldovenesc, băncile comerciale, stabilitatea de curs şi preţuri, acestea şi multe altele sunt merite excepţionale ale fostului guvernator.

“A fost un conservator: cu guverne slabe şi politizate doar o politică macroeconomică rigidă putea fi ancora de care să se agaţe tânărul stat. Băncile nu au prea fost lăsate să „zburde”. „Zburdatul” a început după ce, conform afurisitului de „algoritm”, la postul de guvernator BNM, Mihai Ghimpu (a se citi PDM) l-a propulsat pe „junele” Drăguţanu.

Furtul „miliardului”, pierderea altui miliard din rezervele valutare ale BNM (ce coincidenţă!), prăbuşirea Băncii de Economii (BEM), intrarea sub administrare specială a trei bănci sistemice şi multe alte „minuni” sunt rezultatul activităţii acestui personaj cu „două” „conştiinţe”. „Isprăvi” pe care noi şi copiii noştri le vom plăti vreo 20 de ani de acum încolo...”, a scris fostul premier pe pagina sa de socializare menţionând că atunci când Talmaci a fost disponibilizat, a rugat conducerea R. Moldova, dar şi FMI să-i găsească o slujbă.

A trebuit să apară şmecherul de Platon să-i ofere postul de preşedinte la Moldinconbank. De fapt, mulţi „foşti” de la Chişinău, nemaigăsindu-şi un rost în viaţă după slujba la stat, au devenit paravane pentru şmecheri de-alde Platon sau Şor. Preşedinţi, miniştri, generali...

Dacă Leonid Talmaci a greşit, atunci să răspundă. Dar... Mulţi se întreabă: mizeria de Şor, care este direct responsabil de furtul „miliardului”, este lăsat să se răsfeţe în patul conjugal. Ba mai mult, procurorul general ne anunţă cu nonşalanţă că şi-a ispăşit pedeapsa, semnând „donosul” (n.r. denunţul pe Filat).

În comparaţie cu atitudinea loială faţă de Şor, Ion Sturza atenţionează că Leonid Talmaci este însă arestat pentru un lucru, aparent, mai puţin grav şi care încă trebuie probat. “Cineva vrea neapărat ca dumnealui să cadă de „colţul mesei”, poate aşa îi vine mintea la cap şi semnează şi el un denunţ pe Platon & Co (n. r. Veaceslav Platon).”

În concluzie, omul de afaceri notează că ceea ce se întâmplă la Chişinău este o “lecţie pentru foştii şi actualii. Sistemul are nevoie de execuţii exemplare. Frica bazată pe umilinţă domină astăzi Moldova. Fiinţa umană se transformă treptat, dar sigur în şoricei.”

Primul şi cel mai longeviv guvernator al BNM, Leonid Talmaci, a fost reţinut vineri seară de procurorii anticorupţie imediat după ce a ieşit de la şedinţa Consiliului Economic de pe lângă preşedintele R. Moldova, al cărui membru fusese numit. În aceeaşi seară, Judecătoria municipiului Chişinău (sediul Buiucani) a eliberat un mandat de arest pentru 15 zile pe numele fostului guvernator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe