Fost premier: Dodon este parte a sistemului, nu va merge pe „calea” lui Filat

A promis că va lupta cu corupţia, dar nu poate, afirmă Ion Sturza, făcând referire la preşedintele Dodon care pe parcursul multor ani a fost o parte a sistemului, a beneficiat de el şi ştie cum acest sistem îi pedepseşte pe cei care devin neascultători.
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)
Maria Maevschi
27.02.2017

Ion Sturza, ex-premierul Republicii Moldova, susţine că „preşedintele ales Igor Dodon nu mă reprezintă”. Totuşi Sturza consideră că, odată ce a fost recunoscut atât pe plan intern, cât şi extern, ar trebui şi noi să ne conformăm cu acest lucru, dar pe de altă parte, să combatem toate aberaţiile pe care de debitează acest nou preşedinte ales.

„Funcţia de preşedinte în Republica Moldova, care deşi este onorifică conform împuternicirilor constituţionale, este totuşi o funcţie supremă politică în stat şi nu o putem desconsidera. De aceea şi această confuzie care apare pe plan extern. Partenerii externi, liderii statelor străine, liderii de opinie îl iau în serios, cu mult mai în serios decât în RM”, a declarat Ion Sturza pentru protv.

În opinia fostului premier moldovean, ar trebui analizată forma de guvernare de care are nevoie în prezent Republica Moldva. „Avem nevoie de o republică parlamentară sau revenim la una prezidenţială unde şeful statului este şi şeful executivului, din oficiu, fără această dualitate şi competiţie care nu prea funcţionează”, a comentat Sturza, menţionând că în Moldova mai există şi o percepere a opinie publice, unde oamenii consideră că Dodon ar fi tătuca naţiunii.

„Trebuie să recunoaştem că este unica figură politică cu cel mai înalt grad de legitimitate. Astăzi nu putem vorbi de Parlament ca având un grad de legitimitate, pentru că oamenii au votat pentru o structură care s-a configurat total şi ca rezultat nici Guvernul nu are un grad de legitimitate ca preşedintele. Aparent, preşedintele Dodon are o poziţie destul de solidă în ecuaţia de putere în RM.

El are o mare dilemă, cum să-şi menţină această popularitate până la următoarele alegeri, pentru a încorpora toată puterea, inclusiv executivă, pentru că nu şi-a dorit atât de mult poziţia de preşedinte, întrucât structura lui psihologică, dorinţa de a fi promovat, de a ajunge în vârful piramidei îl domină, şi totuşi ca să-şi execute mandatul are nevoie de putere legislativă şi executivă deplină şi are foarte mari şanse să le obţină”, a specificat Ion Sturza.

Totodată, Sturza consideră că Dodon ar putea să nu fie taxat foarte dur de către electorat, motivând că nu are prerogative, plus că mai este şi marele său sponsor, Federaţie Rusă care ar putea fi destul de indulgentă cu el pentru că până la urmă, oamenii nu vor aştepta de la el mari schimbări. „Actualii guvernanţi şi Partidul Democrat şi liderul lui, dl Plahotniuc şi-a adjudecat toată responsabilitate de ţară, deci o parte de negativism se duce acolo şi astfel apare tot acest show al lui Dodon, cu care el îşi alimentează electoratul cu tot felul de povestioare bizare”, a punctat Sturza.

Cu toate că în campania electorală a declarat în nenumărate rânduri că va lupta cu corupţia şi cu sistemul oligarhic instaurat la guvernare, până acum nu s-a văzut deloc acest lucru, întrucât, potrivit ex-premierului, „dl Dodon, pe parcursul multor ani a fost o parte a sistemului, a beneficiat şi el, a mâncat şi el din acest borcan comun, mai rămâne deschisă şi întrebarea, de unde se finanţează trei televiziuni? El este o parte a sistemului şi cunoaşte foarte bine cum funcţionează acest sistem, a fost unul dintre beneficiarii acestui sistem şi ştie cum acest sistem îi pedepseşte pe cei care devin mai „catolici””, a explicat Ion Sturza, adăugând că Dodon nu face opoziţie lui Vlad Plahotniuc sau altora din actuala guvernare, avându-l ca exemplu pe Vlad Filat care acum se află la puşcărie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor