Dodon către PD: Dacă bătaia e inevitabilă, atunci va trebui să lovim primii. Opinii
alte articole
Preşedintele Republicii Moldva, Igor Dodon, profund nemulţumit de faptul că luni, cinci diplomaţi ruşi, au fost declaraţi persona non grata în Republica Moldova şi expulzaţi, a afirmat că acesta a fost un pas dur, care nu are nicio argumentare logică. „În 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, am avut situaţii diferite, război pe Nistru, probleme în Găgăuzia, embargouri, crize politice, dar niciodată în 25 de ani, nimeni nu şi-a permis să ia astfel de decizii”, a comentat Dodon.
„Aceste decizii se iau pe fundalul îmbunătăţirii relaţiilor economice, strategice cu Federaţia Rusă. Eu mâine plec la Sankt-Petersburg, voi participa la Forul Economic. Am prevăzute întrevederi, trebuie să discut şi cu conducerea de la Gazprom”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că expulzările s-au făcut de către „cei de la guvernare, Partidul Democrat, preşedintele acestui partid, pe de o parte, şi împreună cu Occidentul care au fiecare interesele lor”.
„Iau decizii cu diplomaţii în speranţa că Federaţia Rusă va închide exporturile. Occidentul are alt interes, vrea NATO în Republica Moldova, vrea NATO pe Nistru şi aici obstacolul nr.1 este Dodon pentru că eu nu voi permite niciodată ca R. Moldova să devină membră NATO. Lor le trebuie conflict ca în Ucraina”, a mai menţionat şeful statului, trecând peste faptul că, atât în Transnistria cât şi în Ucraina, cea care şi-a amplasat trupele militare este Moscova, refuzând până în prezent să le retragă.
Mai mult decât atât, preşedintele Dodon a venit cu un mesaj plin de subtilităţi, întrebandu-i retoric pe cei de la guvernare, „voi credeţi că chestia asta aşa pur şi simplu o să treacă? Voi credeţi că noi o să închidem ochii?”
„În legătură cu aceasta, am decis imediat la revenirea din Sankt-Petersburg, am dispus convocarea Consiliului Superior de Securitate. Cer în mod categoric raport din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi ministrului de Externe. Prin acţiunile lor, cei doi au pus în pericol securitatea naţională a RM. Что, совсем страх потеряли? (Ce, v-aţi pierdut frica cu totul? - n.r.) Asta nu-i metaforă. Voi ce credeţi că vă jucaţi de-a ţara-n „bunghi”, sau ce? Eu aştept raport şi o să vedem noi săptămâna viitoare ce facem noi cu voi mai departe”, a specificat Dodon.
În context, acesta a cerut Partidului Democrat să lase jocurile cu ţara în interese proprii. Iar dacă se vrea o luptă mai dură, atunci aceasta va începe. „Poporul o s-o înceapă, dar eu o să-i susţin şi eu ştiu cum. Eu nu vreau scenarii ca în Ucraina şi doar aceasta mă ţine să nu mergem la nişte scenarii mai dure. Dar dacă voi treceţi limita, atunci „Если драка неизбежна, тогда придётся бить первым” (Dacă bătaia e inevitabilă, atunci va trebui să lovim primii – n.r.)”, a conchis Dodon.
Membrul Grupului Popular European, recent format în Parlament, Valeriu Ghileţchi a scris pe pagina sa de socializare că nu cunoaşte motivele expulzării celor cinci diplomaţi ruşi, însă consideră că Dodon s-a grăbit să vină cu o poziţie publică fără ca să ia cunoştinţă de argumentele care au stat la baza acestei decizii.
„Nu este demn pentru un Preşedinte de ţară să facă declaraţii împotriva Guvernului, aparent fiind mai mult preocupat de interesele unei ţări străine decât de propria ţară. Dacă sunt dovezi clare care arată că persoanele în cauză au comis fapte care ameninţă securitatea, integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, atunci decizia autorităţilor este perfect justificată. Chiar dacă suntem o ţară mică, trebuie să avem curajul să ne împotrivim ţărilor mari, atunci când interesele noastre naţionale sunt puse în pericol. Ar fi însă o eroare din partea Guvernului, dacă s-a mers pe un raţionament pur politic”, se arată în postarea lui Ghileţchi.
Cu toate că nu este de acord cu expulzarea celor cinci diplomaţi ruşi, considerând a fi „un gest neprietenesc, comis de Vlad Plahotniuc şi sistemul său”, liderul fracţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, menţionează că „un preşedinte adevărat, mai ales dacă se numeşte drept pro-rus, ar fi trebuit să spună lucrurilor pe nume: diplomaţii sunt expulzaţi de Plahotniuc şi împotriva lui trebuie întreprinse măsuri”. Mai mult decât atât, Usatîi a specificat, conform unimedia.info că Dodon ar fi trebuit să ceară anularea contractului oligarhului Vlad plahotniuc cu „Pervîi Kanal”; „să-l lase fără de controlul asupra „Moldovagaz”, să investigheze legalitatea primirii de către Plahotniuc a cetăţeniei ruseşti. Dar, nimic din aceasta nu cere preşedintele moldovean. El trăieşte în consens total cu clanul oligarhic, mulţumindu-se cu posibilitatea de a face PR din contul provocărilor lui Plahotniuc”.
Vicepreşedintele Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari a explicat relaţia strânsă, din prezent, dintre preşedintele Dodon şi liderul PD, Vlad Plahotniuc. În opinia membrului PPPDA, „doar un Dodon „înfiorător” mai reuşeşte să impună Europa şi SUA să-l suporte pe înfiorătorul mafiot Plahotniuc”. „Mulţi ştiu că Plahotniuc are kilograme de hârtii şi GB-iţi de video - imagini compromiţătoare cu actualul preşedinte. Drept recompensă, Plahotniuc imită o activitate antirusească prodigioasă, aruncând în spaţiul public declaraţii confuze privind viitoarea luptă crâncenă cu propaganda rusească”, a menţionat, conform jurnal.md, Alexandru Slusari.