Rusia a oferit R. Moldova zece mii de teste. Dionis Cenuşă: Eficienţa acestora trebuie verificată

Pagini web suspicioase menţionează că testele pe care Rusia le-a oferit Italiei ar fi nefolositoare. Autorităţile de la Chişinău sunt obligate să verifice eficienţa testelor, afirmă Dionis Cenuşă.
. (pixabay.com)
Ştefan Sârbu
28.03.2020

Cetăţeni ai Republicii Moldova au ajuns vineri seara la Chişinău cu o cursă specială de la Moscova care va transporta şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse care doresc să revină acasă. Potrivit unei postări a lui Igor Dodon pe pagina de socializare, cu aceeaşi cursă, în Capitală, au fost aduse 10.000 de teste pentru diagnosticarea de laborator a virusului Wuhan.

„Aceste teste ne permit să obţinem rezultatul în decurs de două-patru ore şi deja sunt apreciate în Rusia şi în alte ţări”, a scris preşedintele exprimându-şi „recunoştinţa” pentru teste, care ar fi prima tranşă a ajutorului medical oferit R. Moldova de către Rusia, dar şi pentru decizia de a acorda ţării un credit în valoare de 200 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor.

România şi UE sunt singurele care au interes nemijlocit să ajute R. Moldova în stăvilirea epidemiei cu virusul comunist, a afirmat activistul Valeriu Paşa subliniind că Rusia şi China au doar interes să profite de momentul de slăbiciune al R. Moldova. Rusia în prezent are obiective mai mari, vede oportunitatea de a-şi atinge obiective strategice mult mai importante decât menţinerea Moldovei în glodul 'zonei de bufer'. „Elucubraţiile cu China şi Rusia trebuie terminate.”

Politologul Dionis Cenuşă a ţinut să atenţioneze recent că trebuie atrasă atenţia la calitatea ajutorului umanitar recepţionat de la China şi Rusia. „Pagini web suspicioase menţionează că testele pe care Rusia le-a oferit Italiei ar fi nefolositoare. Autorităţile de la Chişinău sunt obligate să verifice eficienţa testelor.”

Începând cu 27 martie, Rusia va suspenda toate zborurile regulate şi charter către alte ţări, în efortul de a încetini răspândirea infecţiei în interiorul ţării. Începând de joi, Rusia a confirmat 840 de cazuri de coronavirus şi trei decese. Miercuri şi joi au înregistrat cele mai mari creşteri ale numărului de îmbolnăviri, după ce primarul Moscovei, Serghei Sobianin, l-a avertizat pe preşedintele Vladimir Putin că numărul real de cazuri este mult mai mare decât sugerează statisticile oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor