DOCUMENTAR: Genocidul, cea mai gravă crimă din dreptul internaţional

Epoch Times România
16.05.2012

Genocidul, care defineşte crime comise "cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios" este cea mai gravă crimă prevăzută de dreptul internaţional, dar şi una dintre cele mai greu de dovedit.

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a publicat în 1995 actul de inculpare vizându-l pe liderul politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, ce conţine în special acuzaţia de genocid pentru masacrul de la Srebreniţa. Acuzaţia de genocid îl vizează şi pe Ratko Mladici, fostul lider militar bosniac, al cărui proces începe miercuri.

Uciderea a aproximativ 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani la Srebreniţa, în Bosnia, în iulie 1995, este singurul episod din războaiele din fosta Iugoslavie pe care TPI l-a calificat drept "genocid". Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, a confirmat că masacrul de la Srebreniţa a fost genocid.

Derivat din substantivul grec "genos" (rasă) şi din sufixul latin "cide" (de la verbul "caedere", a ucide), termenul a fost inventat în 1944, de Rapahel Lemkin, un evreu polonez refugiat în Statele Unite, consilier al Secretariatului american pentru Război, pentru a desemna crimele comise de nazişti.

Genocidul a fost recunoscut, însă, în dreptul internaţional abia în 1948, printre Convenţia ONU, care stipulează că atacurile grave vizând integritatea fizică şi mentală, crimele, supunerea intenţionată a membrilor unui grup la condiţii de existenţă care urmăresc să ducă la distrugerea lor fizică totală sau parţială, măsurile care au ca scop împiedicarea naşterilor într-un grup, transferarea forţată a copiilor dintr-un grup în altul reprezintă genocid, dacă sunt comise cu intenţia de a distruge în totalitate sau parţial un grup naţional, etnic, rasial sau religios.

Până în prezent, TPI pentru fosta Iugoslavie nu a pronunţat decât o condamnare confirmată în apel pentru genocid, în aprilie 2004, în dosarul generalului sârb bosniac Radislav Krstici, pentru masacrul de la Srebreniţa.

Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR), cu sediul la Arusha,  în Tanzania, a fost creat de ONU pentru a-i judeca pe principalii responsabili pentru genocidul din Rwanda, din 1994. Instanţa a pronunţat peste 30 de condamnări, dintre care peste 20 pentru genocid, complicitate sau incitare, precum şi cinci achitări. Potrivit ONU, masacrul din Rwanda s-a soldat cu aproximativ 800.000 de morţi, în special în rândul minorităţii tutsi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor