DNA somează Parlamentul şi Guvernul să pună la dispoziţie acte cu privire la OUG ASF. Zgonea contraatacă

Conform DNA, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care să îl îndepărteze pe un vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, la cererea lui Marian Mîrzac, omul lui Ilie Carabulea
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.02.2014

UPDATE: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, întrunită marţi dimineaţă, a aprobat solicitarea procurorilor DNA de a li se pune la dispoziţie astăzi, până la ora 12, o serie de documente în legătură cu Ordontanţa Guvernamentală ASF - Carpatica Asig.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie până marţi mai multe documente legate de ordonanţa de urgenţă care reglementează funcţionarea şi organizarea Autorităţii de Supraveghere Financiara (ASF), despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica, potrivit unor surse judiciare.

Anchetatorii au cerut proiectul de ordonanţa privind ASF, împreună cu toate înscrisurile, inclusiv amendamentele depuse, rapoartele întocmite de comisii, avizele date de comisii, înregistrările audio şi procesele-verbale ale şedinţelor comisiilor, precum şi identitatea persoanelor care au participat la şedinţele respective etc., existând suspiciunea că ordonanţa guvernamentală a fost iniţiată la comanda unor firme de asigurare, care ar fi urmărit să-şi instaleze oameni în posturi-cheie în cadrul ASF.

Ordonanţa l-ar fi avantajat pe Ilie Carabulea, afaceristul care controlează grupul Carpatica.

Conform DNA, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care să îl îndepărteze pe un vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, la cererea lui Marian Mîrzac, omul lui Ilie Carabulea. Anchetatorii susţin că Mîrzac avea drept obiectiv crearea unui pol de influenţa în ASF şi ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al instituţiei, poziţie din care ar fi putut servi mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Ilie Carabulea. Mîrzac ar fi urmat să se folosească în acest scop de relaţia pe care o avea cu preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, fost vicepreşedinte al PNL, naşul ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi al soţiei acestuia, Laura Chiţoiu, urmărită penal şi ea în acest dosar. Daniel Chiţoiu ar fi indicat drept posibil iniţiator al acestei ordonanţe.

Ilie Carabulea şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv. La Dosar se va conexa o altă sesizare, legată de Astra Asigurări. Fostul preşedinte Astra, Radu Mustăţea este şi el urmărit penal în acest caz.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a luat poziţie împotriva modului în care DNA a adresat Parlamentului această solicitare. Zgonea s-a declarat, printre altele, revoltat că i s-a dat drept persoana de contact un simplu sublocotenent în loc să i se fi adresat direct Procurorul General, şi a acuzat DNA că modul de comunicare abordat nu este corespunzător cu democraţia şi statul de drept:

"Ni se cer imperativ documente legate de votul şi dezbaterea pe proiectul cu ordonanţa ASF-ului. E pentru prima dată după foarte mulţi ani când procurorul general nu corespondează cu Camera Deputaţilor. Ni se dă un sublocotenent ca persoană de contact şi ni se atenţionează că dacă nu le trimitem până mâine la 12 vor veni personal să le ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzător cu democraţia şi statul de drept”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, citat de Mediafax.

Zgonea va rezolva situaţia vorbind cu Ministrul de Justiţie şi Procurorul General pe subiectul documentelor cerute de DNA.

Guvernul nu a comentat nimic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor