Salarii compensatorii de sute de mii de euro - la Autoritatea de Supraveghere Financiară

Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Radu Ruşanu (Epoch Times România)
Flori Mladin
23.12.2013

Salarii compensatorii de sute de mii de euro vizează conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară în cazul în care membrii din conducerea instituţiei sunt revocaţi pentru incompatibilitate. Această prevedere a fost votată cu câteva zile în urmă de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, prin care se modifică şi se completează Regulamentul Intern al ASF, potrivit Realitatea .

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară s-au decis, prin hotărârea numărul 73 din 18 decembrie, să se asigure că iau compensaţii serioase în cazul revocării din funcţie.

"La data încetării mandatului de membru al Consiliului ASF, ca urmare a revocării, conform prevederilor art 10 din OUG 93/2012(...), membrii Consiliului ASF beneficiază de o compensaţie de încetare a mandatului, echivalentă cu valoarea remuneraţiilor lunare brute (...) şi cuvenite până la data expirării mandatului", se prevede în Hotărârea 73 a conducerii ASF.

Cei nouă membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară au fost numiţi în luna noiembrie şi au un mandat de cinci ani, având, în medie, salarii lunare de 15.000 de euro.

Compensaţiile se acordă în cazul în care şefii ASF sunt demişi pe motiv de incompatibilitate. Mai precis, articolul 10 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 93/2012, la care se referă hotărârea ASF, face trimitere la articolul 9 din acelaşi document, care descrie situaţiile de incompatibilitate.

Cei nouă membri ai Consiliului ASF nu trebuie să fie, printre altele, parlamentari, membri de partid, să nu facă parte din consilii de administraţie ale unor societăţi financiare, să nu deţină acţiuni, nici ei nici rudele până la gradul trei, la astfel de entităţi. Totodată, şefii ASF nu trebuie să fie rude cu preşedintele României, cu membrii Birourilor Permanente ale Camerelor Parlamentului şi nici cu miniştrii.

Hotărârea a semnat-o preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, care avea o cu totul altă viziune în luna aprilie a acestui an.

"Salarizarea va fi plafonată la nivelul salarizării Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale şi în plus faţă de aceasta nu există niciun fel de sporuri sau alte facilităţi", afirma în primăvară Dan Ruşanu.

Dacă ar fi revocat vreunul dintre cei nouă membri ai Consiliului ASF luna viitoare pentru incompatibilitate, ar încasa, în medie, câte 15.000 de euro pentru fiecare lună din cele 57 rămase până la data expirării de drept a mandatului. Suma s-ar ridica la 850.000 de euro.

Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF, a afirmat că o astfel de hotărâre nu există.

"Este o informaţie falsă. Nu vorbim despre 15.000 de euro şi nu vorbim despre salarii compensatorii ca decizie luată de Consiliul ASF. Am participat la şedinţa de consiliu din urmă cu câteva zile, mai precis din ziua de miercuri şi nu a fost luată nicio decizie legată de salarii compensatorii. Am în faţa hotărârea Consiliului nr 73 din 18 decembrie 2013 şi, la această hotărâre, varianta adoptată de către Consiliul ASF nu se spune nimic despre salariile compensatorii", a declarat Soviani, la "Deschide lumea".

Biroul de presă al ASF a dat publicităţii următorul comunicat:

"1. Hotărârea 73 din 18.12.2013 a Consiliului ASF nu prevede plăţi compensatorii pentru membrii Consiliului ASF în cazul revocării;

2. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a decis plăţi compensatorii pentru membrii Consiliului ASF;

3. Orice variantă a Hotărârii ASF nr. 73/18.12.2013 care ar pretinde altceva decât ceea ce am precizat la punctele 1 şi 2 este una nereală, distorsionată, denaturată, care este vehiculată în contextul evaluării personalului ASF. Repetăm, Hotărârea 73/18.12.2013 adoptată de Consiliul ASF nu prevede plăţi compensatorii pentru membrii Consiliului revocaţi înainte de termen.

4. Conducerea ASF şi-a exprimat dezacordul faţă de modul în care conducerile fostelor comisii de supraveghere comasate în ASF începând cu data de 28 aprilie 2013, înţelegeau să îşi acorde plăţi compensatorii (câteodată chiar ca bonusuri de performanţă după încheierea mandatului sau inclusiv în cazul în care ocupau o altă funcţie în cazul comisiilor de supraveghere).

Din punctul de vedere al Autorităţii de Supraveghere Financiară orice plată compensatorie pentru o eventuală întrerupere a mandatului unui membru al Consiliului înainte de termenul de 5 ani trebuie să fie rezonabilă, sustenabilă, ancorată în realităţile economice, de bun simţ, în concordanţă cu practicile BNR şi ale industriei autorizate, reglementate şi supravegheate. În niciun caz revocarea unui membru al Consiliului ASF pe motive ‘’de incompatibilitate’’ nu se încadrează în situaţiile enumerate mai sus.

Reamintim că în perioada următoare, personalul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi supus unei evaluări profesionale. Rezultatul evaluării va avea ca efect fie confirmarea în anumite posturi de conducere, fie disponibilizarea. În cazul disponibilizărilor, personalul concediat va beneficia de cel mult 4 salarii lunare compensatorii, în conformitate cu Regulamentul Intern al Autorităţii de Supraveghere Financiară."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor