DNA: Jocuri de influenţă la nivel înalt în scandalul de corupţie Carpatica Asigurări
alte articole
Procurorii anticorupţie acuză Guvernul că a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate prin intermediul căruia să-l dea jos pe un vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, ca urmare a influenţei exercitate de un alt membru al instituţiei, Marian Mirzac, care avea ca scop protejarea intereselor firmei de asigurări Carpatica, scrie Hotnews.ro
În jurul acestui dosar se învârt nume mari, precum cel al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu şi soţia acestuia Laura Chiţoiu.
Potrivit procurorilor DNA, în octombrie 2013, Marian Mirzac, membru al consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), era în "război făţiş" cu vicepreşedintele de atunci al ASF, Daniel Tudor. Marian Mirzac îşi dorea postul de vicepreşedinte al instituţiei pentru a putea proteja mai bine interesele firmei de asigurări Carpatica, iar în acest scop ar fi urmat să se folosească şi de relaţia pe care o avea cu preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, fost vicepreşedinte al PNL, finul ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi al soţiei acestuia, Laura Chiţoiu, urmărită penal şi ea în acest dosar.
"Cel de-al doilea obiectiv urmărit de Mirzac Marian, respectiv, crearea unui pol de influenţă în cadrul A.S.F., şi chiar ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, situaţie din care ar fi putut proteja în mod deplin interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., a presupus din partea inculpatului eforturi canalizate în principal în sfera factorului politic.
Astfel, inculpatul Mirzac Marian, care declarase un război făţiş învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit şi a susţinut prin prisma relaţiilor pe care le avea cu preşedintele ASF (cunoscut în mediul colocvial al apropiaţilor acestuia ca fiind - unchiul) iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care sub pretinsa îndeplinire a exigenţelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilităţi ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să îşi prezinte demisia", au declarat anchetatorii.
Iniţial, incompatibilitatea pe care ar fi dorit-o Mirzac care să ducă la demisia lui Daniel Tudor trebuia să fie adoptată în Parlament prin intermediul unei legi de modificare a OUG 93/2012, referitoare la înfiinţarea ASF. Însă acest plan a fost abandonat după ce la 16 octombrie 2013 senatorii din Comisiile economică şi de buget-finanţe s-au opus. Atunci s-a trecut la varianta de rezervă - Guvernul urma sa introducă incompatibilitatea prin care Daniel Tudor era demis de la ASF, printr-o ordonanţă de urgenţă.
"În condiţiile în care amendamentul privind reglementarea unei incompatibilităţi care să-l vizeze exclusiv pe învinuitul Tudor George-Daniel nu era agreat de membrii celor două comisii, s-a promovat o nouă incompatibilitate (care, de asemenea, îl viza exclusiv pe învinuitul Tudor George-Daniel), promovarea acesteia făcându-se printr-un proiect de Ordonanţă de urgenţă, proiect care a fost introdus pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern din chiar dimineaţa zilei de 16 octombrie 2013. Acest proiect a fost adoptat de Guvern, devenind Ordonanţă de urgenţă nr. 94/2013 din data de 16 octombrie 2013, publicată în monitorul Oficial nr. 643 din 18 octombrie 2013", acuză procurorii DNA.
"Cercetările efectuate în cauză au evidenţiat faptul că inculpatul Mirzac Marian cunoştea aceste demersuri şi urmărea maximalizarea şanselor de reuşită a adoptării acestui act normativ", au precizat procurorii.
Ordonanţa de urgenţă în cauză este semnată de premierul Victor Ponta şi contrasemnată de vicepremierul Daniel Chiţoiu şi de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. Nota de fundamentare a ordonanţei îi are ca semnatari pe Chiţoiu şi pe Voinea.
În cadrul unei discuţii interceptate de oamenii legii la 15 octombrie între Marian Mirzac şi soţia ministrului de Finanţe Laura Chiţoiu, Mirzac îl indică pe soţul ei, vicepremierul Daniel Chiţoiu, ca fiind posibilul iniţiator al ordonanţei de urgenţă prin care a fost destituit din funcţie vicepreşedintele ASF Daniel Tudor.
Vă prezentăm o parte din stenograma convorbirii Laura Chiţoiu - Marian Mirzac, din 15 octombrie 2010, cu o zi înainte de publicarea ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial, publicată miercuri de Hotnews.ro
Mirzac Marian: Alo!
Chiţoiu Laura: Ce faci? Poţi să vorbeşti?
Mirzac Marian: Uite... Da. Sunt acasă.
Chiţoiu Laura: A, eşti acasă?
Mirzac Marian: Ihi.
Chiţoiu Laura: Auzi, ai mai aflat ceva? Ai mai vorbit cu domnu preşedinte (referire la Ruşanu Dan Radu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară) când s-a întors?
Mirzac Marian: Mă, da. Am vrut să te sun, dar nu ştiam dacă e bine să te sun. Da, am vorbit cu el. A fost acolo, a semnat s-a plecat mai departe, la Justiţie, să ia avizul şi să... mă rog, totu-i în regulă până acuma şi mi-a mai zis o chestie care mi s-a părut destul de interesantă şi bine făcută: faptul că au trimis deja, în acelaşi timp, şi adresă către Comisia Europeană în care au scris ce măsuri au întreprins.
Chiţoiu Laura: Ihi-ihi! Ca să-i liniştească şi pe ăia.
Mirzac Marian: Evident. Una, ca să-i liniştească şi pe-ăia şi doi: ca să creeze deja o stare că - Trebuie făcută că uite le-am scris la ăia că am făcut-o. Nu mai ne jucăm de-a alba-neagra, că dacă le-am spus la ăia c-am făcut-o şi iară o frecaţi pe-aicea şi o ameţiţi, iese mult mai urât decât a ieşit până acuma! - ştii?
Chiţoiu Laura: Ihi. A, o idee bună, cine-o fi avut ideea?
Mirzac Marian: Da. Uite... de la cine, dar s-ar putea să fi plecat chiar de la Dan (referire la Chiţoiu Daniel, ministru al finanţelor publice), că probabil el e iniţiatorul. El mi-a zis, că l-am întrebat - Ai fost la el? - şi a zis -Nu, nu, nu, că era la guvern. Nu ştiu unde naiba a fost... mi-a zis că ...era la guvern.
Chiţoiu Laura: ...cine... Şi deci aia-şi urmează cursul, nu?
Mirzac Marian: Da, a zis că mâine, să vadă cum iese mâine din şedinţă şi dup-aia, după masă, se duce el la Senat şi anulează partea a doua.
Chiţoiu Laura: A, mi-a zis şi mie toate... Da, dar mâine are şi şedinţa aia la noi, că io l-am întrebat dac-o mai ţine pe asta a noastră, ştii? Şi a zis c-o mai ţine, că el ar fi trebuit să se ducă acolo, la senat, mai devreme, nu?
Mirzac Marian: Păi nu ştiu când e şedinţa. Uite că am zis că mă uit pe internet dar.... Cred că-i undeva după masă, pe la 3, aia.
Chiţoiu Laura: Ihi.
Mirzac Marian: De obicei, dar chiar mă uit acuma să văd, dar cred că-i aia după amiază.
Chiţoiu Laura: Deci e bine în... aşa. Tu zici că-i bine, nu?
Mirzac Marian: Da, da, da.
Chiţoiu Laura: Că aia intră mâine. Ihi.
Mirzac Marian: Da, da, da. Păi dacă a trimis-o şi aia toate avizele...
Chiţoiu Laura: Înseamnă c-or fi aflat şi ăştia, nu?
Mirzac Marian: Gâsca?
Chiţoiu Laura: Ihi.
Mirzac Marian: Păi cred că da. Din moment ce..
Chiţoiu Laura: ...nu, dar or fi aflat mai de mult sau astăzi?
Mirzac Marian: Păi...
Chiţoiu Laura: ...adică e posibil să fi aflat mai de mult?
Mirzac Marian: ...păi nu ţi-am povestit că a aflat mai de mult? Adică din moment ce-a aflat ălălaltul. Ţi-am povestit, nu, cu vechimea, cu alea?
Chiţoiu Laura: Păi da, da, ştiu, ştiu, dar ei poate sperau că n-o da!
Mirzac Marian: Nu, din moment ce ăla...
Chiţoiu Laura: ...ştiau c-o da?
Mirzac Marian: ...era disperat şi spunea - Domne, fă vechimea mai puţină şi nu aşa în sus - ştia clar că se face.
Chiţoiu Laura: A, ştia, ştia clar. Io am crezut că astăzi au aflat!
Mirzac Marian: Nu. Se ştia... Păi dar se ştia de la şedinţa trecută, ştiau ăia, că e varianta să se dea asta şi tot îi spunea - Dar de ce vrei să dai asta domne? Las-o să meargă aşa!. Deci ştiau de atuncea că urmează să... Na, monitorizează şi ei îndeaproape situaţia, că...
Chiţoiu Laura: ...e! Normal.
Mirzac Marian: ...mi-a zis că a ţipat ăla că de ce atâta vechime şi nu mai puţină, nu ştiu ce şi nu ştiu cum... Era clar că...
Chiţoiu Laura: Auzi, dar tu n-ai văzut modelul, nu? N-ai văzut cum a ieşit.
Mirzac Marian: Cum arată? Nu, dar io l-am..
Chiţoiu Laura: Ihi. Adică a rămas cu 10 ani, cu astea sau a mai lucrat pe el?
Mirzac Marian: Păi nu - şi-a zis - Domne, este fix toate cerinţele pe care mi le-au cerut ei. Deci e clar.
Chiţoiu Laura: Ihi. Bine. Hai că vorbim mâine atunci.
Mirzac Marian: Bine. Hai!
Chiţoiu Laura: Hai mersi! Pa-pa-pa!
Mirzac Marian: N-ai de ce! Ciao !Pa-pa!