DNA: Mădălin Dumitru pretindea comisioane pentru contractele Primăriei Capitalei
alte articole
Mădălin Dumitru, şeful Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, pretindea comisioane pentru contracte derulate de Primăria Capitalei, fapt ce explică sursa de finanţare a achiziţiilor de bunuri mobile şi imobile pe numele său şi al altor persoane, potrivit procurorilor DNA.
Mădălin Dumitru a fost reţinut în 5 iunie pentru fals în declaraţii, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. După ce a fost reţinut, acesta a fost suspendat din funcţie.
Procurorii anticorupţie au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Mădălin Dumitru, dar instanţa a hotărât, în 7 iunie, cercetarea acestuia în libertate, sub control judiciar.
În referatul anchetatorilor se arată că "este cert că inculpatul Dumitru Mădălin Ionică pretindea comisioane pe contractele derulate de Primăria municipiului Bucureşti, fapt ce explică sursa de finanţare a achiziţiilor de bunuri mobile şi imobile pe numele său şi al altor persoane, în condiţiile în care venitul declarat de inculpat nu acoperă cheltuielile cu autoturismele utilizate, excursiile în străinătate, concediile de lux".
În declaraţia de avere din 4 noiembrie 2008, Mădălin Dumitru a declarat că are un teren în localitate Moroeni, judeţul Dâmboviţa; un teren intravilan, o casă şi trei apartamente în Bucureşti; un spaţiu comercial în localitatea Niculeşti, judeţul Dâmboviţa; o casă în Voluntari, judeţul Ilfov.
Anchetatorii au arătat că Mădălin Dumitru s-a folosit de atribuţiile pe care le avea ca şef al Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei în emiterea autorizaţiilor, avizelor, realizarea procedurilor de achiziţie, derularea contractelor pentru a-i convinge pe antreprenori să-i dea foloase necuvenite.
Mădălin Voicu a primit de la reprezentanţii a două societăţi comerciale două autoturisme, unul marca Mercedes, celălalt marca BMV X6, şi alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro şi 9.000 lei, în schimbul obţinerii de lucrări în subcontractare, avize/aprobări, a efectuării plăţilor la timp şi a recepţionat lucrări neefectuate la Pasajul Băneasa, fiind decontaţi în plus 701 metri de parapet.
Conform procurorilor, Mădălin Dumitru în calitate de director al Direcţiei de Infrastructură, deşi avea obligaţia de a-şi declara averea, nu ar fi completat toate veniturile realizate în perioada 2008 – 2013. Astfel acesta, în declaraţia de avere din 4 noiembrie 2008, nu ar fi menţionat venituri în sumă de 150.000 de euro obţinute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare – cumpărare pentru un teren de 217 metri pătraţi din Bucureşti. De asemenea, în declaraţia de avere din data de 4 noiembrie 2010, Dumitru nu ar fi trecut venituri în valoare de 90.200 de lei obţinute din cesionarea părţilor sociale la SC Magistral SRL, al cărei reprezentant era.
Conform procurorilor, în declaraţia de avere din 10 iunie 2013, Mădălin Dumitru nu a declarat veniturile obţinute din închirierea unui imobil din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, respectiv 1.850 de euro pe lună, pentru anul 2012 fiind vorba de 5.500 de euro, iar pentru perioada ianuarie - iulie 2013, de alţi 11.100 de euro.
Referitor la acuzaţia de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, procurorii arată că, după numirea în funcţia de director al Direcţiei Infrastructură, Mădălin Dumitru a continuat să administreze societăţile Precon SRL şi Magistral SRL, atât în mod direct, cât şi prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora.