Bucureştenii protestează pentru a doua zi consecutiv împotriva defrişărilor ilegale din Parcul Lumea Copiilor (video)

Protest pentru salvarea parcului Lumea Copiilor, 1.06.2014.
Protest pentru salvarea parcului Lumea Copiilor, 1.06.2014. (Horoiu Eugen / Epoch Times Romania)

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

În jur de 100 de bucureşteni s-au strâns duminică, pentru a doua zi consecutiv, la un miting de protest pentru salvarea Parcului Lumea Copiilor/Tineretului, unde zeci de copaci au fost defrişaţi ilegal.

Locuitorii din jurului parcului şi organizaţiile de mediu acuză indiferenţa autorităţilor faţă de distrugerea a două hectare de spaţiu verde de parc, devenite proprietate privată în circumstanţe cel puţin dubioase. Respectivul teren urmează să fie transformat într-un complex rezidenţial de către dezvoltatorul S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL, care, pentru a demara construcţiile, a defrişat câteva zeci de copaci fără aviz.

Defişările au început pe 12 mai, când au fost "toaletaţi" 5 arbori, fără aviz de la primărie, motiv pentru care Poliţia Locală Sector 4 a dat făptaşului o amendă de 100 de ron, pe "persoană fizică".

Două zile mai târziu, S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL a "toaletat" alţi 40 de copaci, cu buldozerul de data aceasta, smulgându-i din rădăcini. Cum dezvoltatorul nu a avut nici de data aceasta aviz de defrişare, fapta a fost sancţionată de Poliţia Locală Sector 4 cu o amendă de 5.000 de lei, în condiţiile în care, potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr 304/2009, amenda ce poate fi aplicată pentru un singur arbore defrişat este de la 5.000 la 10.000 lei.

Garda de mediu a dat şi ea, ulterior, o amendă de 40.000. de ron şi a dispus sistarea lucrărilor de defrişare executate fără avizul aferent al Primăriei Municipiului Bucureşti. Cu toate acestea, pe 27 mai, SC CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL a intrat pe parcela de teren la 5 dimineaţa, tăind alţi copaci şi excavând terenul ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

În consecinţă, locuitorii din zonă, sprijiniţi de ONG-urile de mediu s-au organizat şi au ieşit să protesteze, pentru a doua zi consecutiv. Protestatarii speră ca demersul lor să nu treacă neobservat de autorităţile care îşi pasează de la una la alta răspunderea pentru faptul că un întreprinzător privat a primit autorizaţie de construcţie şi defrişează într-o zonă ce ar fi trebuit să fie protejată de Legea spaţiilor verzi.

Reamintim că tăierea copacilor este doar vârful unui lung şir de ilegalităţi începute acum mai bine de nouă ani, în urma cărora mai dispare încă o porţiune de spaţiu verde din Bucureşti, oraş în care peste 10.000. de oameni mor anual datorită poluării.

Suprafaţa unde s-au tăiat copacii, aflată la marginea parcului, a devenit proprietate privată în urma unei cumpărări de drepturi litigioase (reţetă consacrată prin care vaste suprafeţe verzi au fost retrocedate unor varii grupuri de interese cu speze la primării). Fosta proprietară a terenului, doamna Marioara Micşunescu a obţinut terenul de 20.107 metri pătraţi în Parcul Tineretului după ce a încheiat, între 2003 şi 2005, mai multe contracte de cumpărare a drepturilor litigioase cu persoane care revendicau proprietăţi în parc.

Ulterior, fostul primar Adriean Videanu i-a dat dnei Micşunescu, în locul loturilor disparate primite în parc, o suprafaţă compactă de 2 hectare, la marginea parcului unde era mai simplu de obţinut autorizaţie de construcţii ulterior. Cele două hectare (pe care sapă astăzi S.C. CONSTRUCŢII LOCUINŢE CHI ) fac parte dintr-o zonă de rezervă de retrocedare cuprinsă între 6 şi 8 hectare, special prevăzută de Videanu pentru împroprietăriri într-un plan de urbanism aprobat de municipalitate în decembrie 2005, cu toate că legea 213/1998 interzice retrocedarea domeniului public.

Lungul şir de acţiuni ilegale şi demersuri la limita legalităţii nu s-a oprit aici. Autorizaţia de construcţie, emisă de Primăria Sectorului 4 (după ce a fost acţionată în instanţă în acest sens) a fost dată în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu emis de aceeaşi primărie a Sectorului 4, în condiţiile în care, având în vedere impactul proiectului, autorizaţia de construcţie trebuia emisă de Primăria Municipiului Bucureşti.

Mai mult, autorizaţia de construcţie încalcă prevederile OUG 114/2007 conform cărora lucrările de construcţii pe spaţii verzi sunt strict interzise.

Recent, terenul a fost vândut, cu autorizaţie de construcţie cu tot, firmei S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL care s-a apucat să taie copaci fără să aibă aviz de defrişare. Colac peste pupăză, fostul proprietar al terenului chiar a dat în judecată Primăria, Direcţia de Mediu, reclamând faptul că nu i se eliberează respectivul aviz. Primăria a câştigat procesul pe contencios administrativ, decizia nefiind însă definitivă.

Pentru o trecere exhaustivă în revistă a modului în care un antreprenor privat a ajuns să construiască într-un parc, încălcând numeroase legi, puteţi viziona interviul cu dl. Dan Trifu, preşedinte Eco-Civica, pe pagina Epoch Times România.

Situaţia ar putea fi rezolvată foarte simplu, dacă statul ar fi cu adevărat interesat de rezolvarea ei şi anume, terenul să fie declarat de utilitate publică, aşa cum s-a procedat cu parcul Bordei, şi expropriat. Această abordare a fost încercată în 2009, când Senatul a adoptat un proiect de lege în acest scop, proiectul fiind blocat apoi de deputaţi.

Merită menţionat că, aşa cum a reamintit şi dl Dan Trifu în interviul acordat Epoch Times, în Bucureşti mor anual din cauza poluării peste 11.000 de oameni. Valorile poluării din Bucureşti sunt şi de cinci ori mai mari decât normele europene iar statul trebuie să ia rapid măsuri, atât pentru sănătatea oamenilor, cât şi pentru a nu primi amenzi din partea Comisiei Europene, amenzi care vor fi cu siguranţă mult mai mari decât cele aplicate de Poliţia Locală Sector 4 şi Garda de Mediu, firmei SC CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne