Dmitri Rogozin nemulţumit: Copiii din Moldova sunt transformaţi în români

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin este nemulţumit de subiectele de la examenul de istorie pentru absolvenţii din clasa a noua, din şcolile cu predare în limba rusă din Republica Moldova. „Modul original în care copiii ruşi din Moldova sunt transformaţi în români”, este mesajul lăsat de acesta pe pagina sa de Facebook, la care ataşează câteva foi cu subiecte, fără a face alte comentarii, informează deschide.md.

La unul dintre subiecte, fiind vorba despre Pactul Molotov-Ribbentrop, elevilor li s-a cerut să identifice un simbol utilizat într-o caricatură, şi mesajul pe care ar fi vrut să-l redea autorul.

„Consiliul Europei cere Rusiei să asigure dreptul la educaţie în Transnistria”, este titlul unui articol luat dintr-un ziar, elevii având următoarea cerinţă: „Studiază titlul articolului. Drepturile cetăţenilor cărui stat sunt vizate prin acest demers al Consiliului Europei? Argumentează răspunsul”.

La un alt subiect, elevilor li se cere să identifice două evenimente din cadrul revoluţiei anticomuniste din România, având în faţa un tabel cronologic cu evenimente importante care au avut loc în Europa de Est din 1985 până în 2007.

„Drama deportaţilor din RSSM (Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) dezvăluie caracterul justiţiei în regimul totalitar sovietic”, este titlul pe care trebuiau să-l scrie elevii, după ce au primit patru fragmente din texte care se referă la acelaşi eveniment.

Potrivit deschide.md, formularul cu teste a fost postat iniţial de un alt vicepremier rus, Dmitri Loskutov, pe contul său de Twitter, descărcând subiectele de pe site-ul Ministerului Educaţiei din Republica Moldova.

Prin comentariul lăsat de Rogozin pe pagina sa, acesta îşi arată indignarea faţă de subiectele care se referă la revoluţiile anticomuniste care au marcat anul 1989, la evenimente care le-au precedat şi la cele ulterioare. Dar având în vedere că examenul a fost susţinut la „Istoria românilor şi istoria universală”, evenimentele petrecute în RM în ultima perioadă şi deciziile ministrului Educaţiei referitor la studii, cred că altfel nici nu se putea.

Elevilor vorbitori de limba rusă le-a fost uşurată, până la urmă sarcina, cerinţele fiind formulate în limba rusă. Acelaşi test, doar că în limba română, a fost susţinut şi de elevii din şcolile cu predare în limba română.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe