Jurnalist moldovean: „Rusia încearcă să provoace proteste şi anticipate prin sărăcirea populaţiei”

Clădirea Parlamentului R. Moldova
Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)

„Ruşii de la Gazprom au propus majorarea tarifului pentru gazele naturale livrate Moldovei. În paralel, se anunţă şi mărirea preţului la energie electrică. Cu siguranţă sărăcirea Moldovei este planul pe care strategii de la Kremlin îl pun în aplicare pentru a-i scoate pe cetăţenii ei în stradă”, scrie jurnalistul moldovean Victor Nichituş pe blogul său. În opinia sa, Moscova plănuieşte declanşarea unor proteste care să provoace alegeri anticipate.

„Oficialii Gazprom au aprobat semnarea unui contract nou cu întreprinderea Moldovagaz privind livrarea, în anul 2016, a unui volum de 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale la preţul mediu de 320 de dolari pentru o mie de metri cubi. În comparaţie cu anul 2015, acest lucru înseamnă o creştere a preţului cu 10-20%. Potrivit documentului, ar ieşi că, la anul care vine, Moldova va plăti pentru gazul rusesc, cel mai mare preţ dintre statele foste sovietice, cu excepţia Ucrainei, dar Kievul se află în stare de război cu Federaţia Rusă – Chişinăul parcă nu”, scrie jurnalistul de la Naţional FM Chişinău pe blogul personal.

Totodată Compania Gas Natural Fenosa a anunţat recent că, din cauza datoriilor acumulate, riscă să nu mai poată asigura cetăţenii cu energie electrică, iar ca urmare tariful la energia electrică trebuie să majorat urgent. Nichituş a subliniat că aceasta susţine că nu va putea plăti datoriile faţă de Centrala electrică de la Cuciurgan, deţinută de ruşi, care ameninţă cu sistarea livrărilor.

„Mărirea preţului la energie electrică şi gaze naturale afectează securitatea energetică a Republicii Moldova. Nu de azi ori de ieri. Cu siguranţă această majorare de preţuri se face la indicaţia Moscovei. Centrala electrică de la Cuciurgan, de la care companiile moldoveneşti cumpără energie, aparţine companiei ruse Inter RAO ES, iar concernul rus Gazprom deţine 50% din compania „Moldovagaz”. Alte resurse de aprovizionare cu energie electrică şi gaze, în acest moment, Moldova nu are”, explică jurnalistul moldovean.

În opinia sa, aceste scumpiri ar fi menite să alimenteze nemulţumirea populaţiei pentru ca aceasta să iasă în stradă şi să forţeze „alegerile anticipate care i-ar conveni doar lui Putin şi protejaţilor săi din Moldova, Partidul Socialiştilor”.

Mărirea preţului la energie electrică şi gaze naturale afectează securitatea energetică a Republicii Moldova. Cu siguranţă această majorare de preţuri se face la indicaţia Moscovei.

„Soluţia de evitare a unui asemenea scenariu este finalizarea cât mai rapidă a negocierilor pentru formarea unei coaliţii între partidele pro-europene, numirea unui premier cu autoritate care să poată relua negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, lichidarea problemelor din sectorul bancar şi stoparea creşterilor tarifare la energie electrică şi gaz natural. Altfel ne ia gaia pe toţi”, concluzionează Victor Nichituş.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.