Pirkka Tapiola: „UE a decis să îngheţe finanţarea pentru Republica Moldova”

Pirkka Tapiola, şefului delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
Pirkka Tapiola, şefului delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova (facebook.com / pirkka.tapiola)

„Uniunea Europeană a îngheţat finanţarea pentru Republica Moldova până când autorităţile de la Chişinău vor forma un nou Guvern, capabil să negocieze un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi să soluţioneze criza din sectorul bancar”, a anunţat luni şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

„Decizia noastră în acest moment este de a îngheţa suportul bugetar. Uniunea Europeană îşi doreşte să vadă formată, cât mai curând, o coaliţie de guvernare, iar noul guvern să contacteze imediat Fondul Monetar Internaţional pentru a solicita un nou acord de finanţare. În acest moment, aşa cum se ştie deja, ţinem cont de două aspecte: criza bancară şi stabilitatea macrofinanciară a ţării”, a explicat oficialul european, citat de Jurnal.md.

Conform ministrului Finanţelor Anatol Arapu, Uniunea Europeană a alocat anul acesta 40,7 milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii urmau să fie alocaţi cu titlul de asistenţă financiară în mai multe domenii, printre care şi reformarea justiţiei.

Citiţi şi: Cum a ajuns Banca de Economii pe mâna ruşilor

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.