Socialiştii moldoveni cer interzicerea organizaţiilor care promovează unirea cu România

Liderul Socialiştilor din R. Moldova, Igor Dodon
Liderul Socialiştilor din R. Moldova, Igor Dodon (shok.md)
Se încarcă player-ul...

Socialiştii din Republica Moldova nu au fost prea încântaţi să vadă un număr impresionant de cetăţenii votând, duminică, în mod simbolic, unirea cu România, în cadrul Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, formaţiunea prorusă condusă de Igor Dodon, a solicitat, marţi, interzicerea tuturor organizaţiilor care promovează ideea unirii.

Marşului unioniştilor desfăşurat pe 5 iulie la Chişinău a stârnit indignarea PSRM care a denunţat atitudinea pasivă a autorităţilor faţă de evenimentul organizat de „adepţii ideii de anulare a statalităţii moldoveneşti", ce urmăresc să lichideze Republica Moldova.

„La miting au fost folosite activ drapele şi simboluri ale statului vecin. Astfel, este evidentă imixtiunea României vecine în afacerile interne ale Moldovei. Autorităţile nu au avut nicio reacţie la faptul că în centrul capitalei un grup de cetăţeni ai ţării vecine, inclusiv oficiali şi reprezentanţi ai organizaţiilor extremiste de dreapta, naţionaliste şi neo-naziste au cerut lichidarea R. Moldova. MAI şi SIS, ştiind despre provocările iminente, nu au întreprins nicio acţiune pentru a le preveni.

Ambasadorul României nu a fost chemat pentru a da explicaţii, nu a fost înaintată măcar o notă de protest (...) Clasa politică din România se pronunţă deschis pentru lichidarea Moldovei în calitate de stat independent şi suveran. Acest lucru este confirmat de multiplele programe de stat, care prevăd promovarea unionismului pe teritoriul Moldovei", se precizează în comunicatul PSRM.

Socialiştii au afirmat că „acţiunile unioniştilor sunt deschis sprijinite şi finanţate de actuala conducere oligarhică a ţării, care pregăteşte lichidarea Moldovei".

În acest context, PSRM a cerut "interzicerea imediată a activităţii Blocului Unităţii Naţionale şi a tuturor organizaţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova ce fac parte din acesta."

În Parlament, socialiştii au înregistrat, acum câţiva ani, un proiect de lege care prevede scoaterea în afara legii a tuturor organizaţiilor şi partidelor politice, "care se pronunţă pentru lichidarea statalităţii R. Moldova."

„Noi vom continua să insistăm asupra includerii cât mai urgente a chestiunii respective în ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului RM. În mai, anul curent, PSRM a anunţat lansarea Campaniei Naţionale "Moldova fără oligarhi şi unionişti", în cadrul căreia, pe tot teritoriul ţării, vor fi adunate semnături pentru interzicerea ideologiei unioniste şi a partidelor şi mişcărilor promotoare ale acesteia", se mai precizează în comunicatul socialiştilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe