Curtea Supremă: Năstase, „proprietarul din umbră” al unei vile de la "mătuşa Tamara"

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Magistraţii Curţii Supreme arată în hotărârea de condamnare din dosarul Zambaccian că familia Năstase este "proprietara din umbră" a imobilului din strada Christan Tell nr.15 din Bucureşti, o parte din mita de 500.000 euro pentru care a fost condamnat Năstase reprezentând lucrările de renovare la acest imobil efectuate de o firmă controlată de Irina Jianu.

În motivarea sentinţei din dosarul Zambaccian, judecătorii Curţii Supreme au arătat că vila de lux din strada Christan Tell numărul 15 din Bucureşti aparţine familiei Năstase. Cu toate că fostul premier şi familia sa au negat tot timpul că sunt proprietarii casei din Christian Tell, acum judecătorii de la Curtea Supremă susţin că probele din dosarul de corupţie demonstrează faptul că Năstase a fost "beneficiarul real" al lucrărilor la vila respectivă, conform Gândul.

Vila de la "mătuşa Tamara"

Conform documentelor din dosar, Cernăşov Tamara, vestita "mătuşă Tamara" a familiei Năstase a instituit-o legatară universală pe Năstase Daniela la data de 1.11.1999, lăsându-i toate bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea sa la data decesului. Chiar dacă mătuşa Tamara avea 91 de ani şi era nedeplasabilă, aceasta era în deplinătatea facultăţilor psihice, conform constatărilor notarului.

Conform documentelor, la 93 de ani mătuşa Tamara se ocupa de afaceri imobiliare foarte profitabile. Aceasta a cumpărat imobilul din str. Christian Tell nr.15 cu suma de 8 miliarde lei vechi, iar după patru luni a înstrăinat acelaşi imobil lui Paul Opriş cu suma de 9,5 miliarde lei vechi câştigând o sumă frumoasă de bani, conform motivării instanţei.

Constatările judecătorilor

Judecătorii lasă să înţeleagă că familia Năstase era proprietara de fapt a imobilului întrucât la acest imobil au fost executate lucrările de modernizare de către compania Vertcon, controlată de Irina Jianu, acestea reprezentând o parte din mita de 500.000 euro pe care a dat-o Irina Jianu lui Adrian Năstase pentru a fi menţinută la Inspectoratul de Stat în Construcţii;

Totodată, materialele de construcţie şi alte bunuri aduse de consulul Ioan Păun din China şi plătite de soţii Năstase au ajuns în imobilul din Christian Tell nr. 15. "Trierea obiectelor era coordonată de inculpata Năstase, care stabilea la care dintre cele trei imobile urmau a fi duse obiectele şi puse în operă; sortarea se concretiza în însemnarea cu carioca făcută pe fiecare ambalaj a simbolului corespunzător imobilului de destinaţie: Z (pentru (…)), CT (pentru Cristian (...)) şi C (pentru Cornu).", scrie în motivarea instanţei.

Din audierea martorilor reiese, de asemenea, faptul că soţii Năstase au fost văzuţi la imobilul din str.Christian Tell nr. 15. în perioada renovării şi s-au ocupat personal de lucrări, pe când Paul Opriş nu s-a prezentat deloc la vilă.

Instanţa reţine în final că zeci de documente şi mărturii conduc la concluzia că "beneficiarii reali ai lucrărilor " au fost soţii Năstase.

Năstase a acţionat "în cel mai pur stil mafiot"

Vineri, 4 iulie, Curtea Supremă a publicat motivarea sentinţei completului de cinci judecători în dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare. Magistraţii au arătat că Adrian Năstase a vrut să obstrucţioneze aflarea adevărului şi că a acţionat "în cel mai pur stil mafiot", încercând să emită ideea falsă că a fost condamnat într-un proces politic.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie la 4 ani de închisoare în dosarul Zambaccian, fiind acuzat de şantaj şi luare de mită.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2002 - 2004, Adrian Năstase, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru -, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Beneficiile constau în contravaloarea unor bunuri importate din China, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Adrian Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.