Administraţia Obama blochează publicarea unor emailuri trimise de Clinton în legătură cu TPP până după prezidenţiale

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, administraţia Obama a anunţat că va bloca publicarea corespondenţei fostului secretar de stat Hillary Clinton cu privire la controversatul acord comercial TPP.
Fostul secretar de stat american Hillary Clinton.
Fostul secretar de stat american Hillary Clinton. (Captură Foto)

Comerţul ţi în special acordul TPP este o chestiune fierbinte în campania prezidenţială americană din 2016. Dar corespondenţa candidatei democrate Hillary Clinton şi a consilierilor săi cu privire la un controversat acord comercial între SUA şi 12 naţiuni din Asia nu va fi făcută disponibilă publicului – cel puţin nu înainte de finalizarea alegerilor prezidenţiale.

Brusc administraţia Obama a blocat publicarea corespondenţei lui Hillary Clinton - din perioada în care ocupa funcţia de secretar de stat - cu privire la Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), după ce iniţial afirmase că în primăvara lui 2016 vor fi publicate o parte dintre emailuri.

Decizia administraţiei Obama are loc ca răspuns la cererea ziarului Internaţional Business Times de a avea acces la corespondenţa dintre biroul lui Clinton în Departamentul de Stat şi Reprezentantul SUA în probleme legate de Comerţ. Cererea, care a fost depusă în iulie 2015, a urmărit să obţină în mod specific accesul la întreaga corespondenţă asociată cu TPP.

Departamentul de Stat a declarat iniţial că cererea ar putea fi finalizată în aprilie 2016. Săptămâna trecută, totuşi, agenţia a declarat că a finalizat procesul de căutare a corespondenţei dorite dar că amână concluziile cererii până la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an – la câteva săptămâni după alegerile prezidenţiale.

Amânarea a fost anunţată în aceeaşi săptămână în care administraţia Obama a depus o moţiune pentru a încerca să pună capăt unui proces ce urmăreşte să forţeze guvernul federal să se conformeze mai rapid cererilor de acces la documentele din perioada în care Departamentul de Stat era condus de Clinton.

Poziţia schimbătoare a lui Hillary Clinton în privinţa TPP au fost o sursă de scandaluri în timpul campaniei ei. În repetate rânduri ea a promovat acordul ca secretar de stat, dar în 2015 a declarat: “Nu am lucrat la TPP”, chiar dacă unele cablograme ale Departamentului de Stat au arătat că biroul ei a fost implicat în discuţii diplomatice în privinţa pactului.

Sub presiunea principalului său contracandidat din tabăra democrată, Bernie Sanders, Clinton a anunţat în octombrie 2015 că acum se opune acordului TPP şi a negat că ar fi susţinut vreodată în totalitate acordul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe