Raport: Arabia Saudită, finanţator cheie pentru campania prezidenţială a lui Hillary Clinton

Într-un raport controversat, ministrul saudit al Apărării a declarat că ţara sa a finanţat campania prezidenţială a fostului secretar de stat Clinton. Legile americane interzic ţărilor străine să finanţeze campaniile prezidenţiale din SUA.
Hillary Clinton
Hillary Clinton (Steve Pope/Getty Images)

Ministrul saudit al Apărării susţine că Riadul a finanţat aproximativ 20% din banii cheltuiţi de candidata prezidenţială democrată Hillary Clinton pentru a atrage alegătorii, susţine un nou raport.

Remarcile lui Mohammed bin Salman au fost publicate şi ulterior şterse de agenţia oficială de ştiri iordaniană Petra. Website-ul a susţinut marţi că a fost hackuit şi că ştirea a fost inventată.

Totuşi, raportul a fost republicat de Institutul pentru Afaceri în Golful Persic, cu sediul în Washington.

“Arabia Saudită a finanţat întotdeauna atât Partidul Republican cât şi pe cel Democrat din America”, a susţinut şi Mohammed, prinţul saudit încoronat, care este cunoscut ca fiind puterea din spatele tronului.

El a sugerat că acea contribuţie generoasă a fost făcută pentru lupta împotriva candidaţilor rivali ai fostului secretar de stat american, care a depăşit până acum cei 2.383 de delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea în tabăra Partidului Democrat.

Conform unui nou studiu, Arabia Saudită şi Egiptul nu au o părere bine definită în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Barack Obama, dar o preferă pe Clinton în faţa candidatului republican Donald Trump.

Un studiu publicat luni de către Institutul de Politică şi Strategie din cadrul IDC Herzliya a intervievat 935 de cetăţeni egipteni şi saudiţi pe parcursul a şase săptămâni, privind o gamă largă de subiecte.

Clinton, care a fost susţinută oficial de Obama săptămâna trecută, a fost candidatul preferat de 35,9% dintre egipteni şi de 30,2% dintre saudiţi. Trump, pe de altă parte, a fost preferat doar de 3,8% dintre egipteni şi 6,0% dintre saudiţi.

Legile americane interzic ţărilor străine să ofere fonduri pentru campanii prezidenţiale. Estimările plasează volumul donaţiei saudite la 42,35 milioane de dolari.