James Clapper: hackerii spionează candidaţii din cursa prezidenţială americană

Şeful spionajului american a avertizat în privinţa faptului că hackerii străini monitorizează campaniile prezidenţiale americane.
James Clapper, directorul Serviciilor Secrete americane. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.06.2016

Hackerii străini spionează candidaţii prezidenţiali, a declarat directorului Serviciului Naţional de Informaţii, James Clapper.

“Am primit deja unele indicaţii” privind acest hacking, a susţinut Clapper, conform AP.

Clapper a declarat că FBI şi Departamentul Securităţii Interne este implicat în cooperarea cu staff-ul candidaţilor la prezidenţiale pentru a consolida securitatea.

Experţii susţin că reţelele campaniilor lui Trump şi Clinton nu sunt suficient de sigure pentru a opri hackerii.

Campania prezidenţială din 2008 dintre preşedintele Obama şi senatorul John McCain şi campania prezidenţială din 2012 cu Mitt Romney au fost de asemenea vizate de hackeri. În spatele acelor incidente au fost depistaţi hackeri chinezi.

Darren Hayes, profesor asistent şi director pentru securitate cibernetică la Pace University, susţine că alegerile din acest an au îngrijorat un număr mai mare de oameni datorită motivelor lui Donald Trump, în special în Europa şi Asia.

“Îmi pot imagina că hackiviştii merg după Trump”, a declarat Hayes.

Hayes a mai precizat că hackingul în timpul alegerilor nu este o surpriză deoarece “informaţiile asupra serverelor probabil nu sunt atât de sigure”, transformându-le într-o ţintă pentru hackuirea lor.

Candidaţii prezidenţiali se deplasează în jurul ţării deseori în timpul campaniilor lor, făcându-i mult mai vulnerabili deoarece sistemele lor sunt mobile. Multe alegeri au echipe de campanie slabe, ceea ce înseamnă că s-ar putea ca securitatea să nu fie cea mai bună, a susţinut Hayes.

Hayes susţine că hackerii ar putea urmări să obţină informaţii personale pe care să le posteze pe Internet pentru a stânjeni un anumit candidat.

În plus, hackerii ar putea fi interesaţi de potenţiale politici şi posibili aliaţi.

“Ştim că au existat hackeri chinezi şi ruşi interesaţi în informaţii guvernamentale”, a precizat Hayes.

Hayes a susţinut că descoperirea identităţii hackerilor este dificilă din moment ce aceştia lucrează prin intermediul serverelor americane. Dar, identificarea persoanelor care sunt nemulţumite ar putea ajuta, a declarat el, la fel precum luarea unor măsuri de precauţie şi oferirea unor recompense împotriva hackerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor