Directori ai Tokyo Electric vor fi puşi sub acuzare pentru dezastrul nuclear de la Fukushima
alte articole
Un comitet judiciar civil japonez a forţat vineri procurorii să pună sub acuzare trei foşti directori ai companiei Tokyo Electric Power (Tepco) pentru că nu au luat măsurile necesare pentru a împiedica dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, conform Reuters.
Este puţin probabil ca această decizie să ducă la o condamnare a celor trei foşti directori, după ce procurorii au declarat în două rânduri că nu vor formula acuzaţii. Totuşi, această decizie înseamnă ca ei vor fi citaţi să apară la tribunal pentru a oferi dovezi.
Procurorii din Tokyo au respins în luna ianuarie o concluzie din partea acestui comitet, care cerea ca cei trei directori să fie puşi sub acuzare, susţinând că dovezile sunt insuficiente. Dar 11 cetăţeni neidentificaţi din comitet au forţat punerea în aplicare a deciziei după un alt doilea vot, ceea ce înseamnă că această măsură devine obligatorie.
Cei trei sunt fostul preşedinte ale companiei Tsunehisa Katsumata, în vârstă de 75 de ani, şi foştii directori executivi Sakae Muto, de 65 de ani, şi Ichiro Takekuro, de 69 de ani.
Comitetele cetăţeneşti, alcătuite din rezidenţi selectaţi prin tragere la sorţi, sunt rareori folosite, dar reprezintă o componentă semnificativă în sistemul legal japonez ce a fost introdusă după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a reduce influenţa birocraţilor.
Comitetul a decis că foştii directori nu au luat măsuri pentru a consolida centrala nucleară Fukushima Daiichi, în ciuda faptului că fusese prevăzută criza nucleară severă cu care ar putea să se confrunte centrala în cazul unui tsunami puternic, conform unei copii a deciziei de 31 pagini, care a fost văzută de Reuters.
În martie 2011, un puternic cutremur de pământ şi un tsunami au lovit centrala, situată la 220 km nord-est de Tokyo, avariind trei reactoare nucleare şi provocând deversarea în apă a unor cantităţi de cesiu-134 la niveluri fără precedent. Dezastrul nuclear de la Fukushima a forţat 160.000 de rezidenţi să părăsească oraşele şi satele din apropiere.
Procurorii au refuzat în 2013 să pună sub acuzare peste 30 de oficiali – dintre care o parte oficiali ai Tepco – care au fost acuzaţi de rezidenţi că au ignorat riscurile pentru dezastre naturale şi că nu au răspuns corespunzător la criza nucleară din 2011.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.