Dionis Cenuşă către Pavel Filip: Spuneţi numele celor care au minimalizat succesele ţării în raport cu UE

Premierul moldovean se declară a fi nemulţumit de faptul că unele instituţii de presă şi forţe politice de la Chişinău ar fi prezentat în lumină negativă evoluţiile pozitive din relaţiile recente cu UE.
Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

În debutul şedinţei de joi a Cabinetului de miniştri de la Chişinău, prim-ministrul Pavel Filip s-a referit la realizările pe care le-ar fi obţinut Republica Moldova în politica externă pe parcursul ultimelor săptămâni, având în vedere semnarea în preajma summit-ului Parteneriatului Estic a unui Memorandum privind asistenţa macrofinanciară, dar şi promisiunea UE de a livra alte ajutoare până la sfârşitul anului. Acesta a ţinut însă să remarce că lucrurile pozitive pentru ţară ar fi fost întâmpinate în Republica Moldova de o propagandă media concentrată pe minimalizarea impactului acestor succese.

„Toţi acei care vin cu atacuri – instituţii media, formaţiuni politice din aşa-numita opoziţie – eu nu consider că sunt nişte adversari ai guvernării, dar consider că sunt nişte adversari ai modernizării Republicii Moldova şi în primul rând – ai cetăţenilor”, a subliniat premierul moldovean.

În context, politologul Dionis Cenuşă notează că ar dori să vadă nume de instituţii sau persoane la care s-a referit Pavel Filip deoarece generalizările ar diminua orice tip de credibilitate faţă de ceea ce spune guvernarea moldoveană.

Cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic ţinut în urmă cu o săptămână la Bruxelles, Uniunea Europeană a promis să continue ajutorul macrofinanciar al R. Moldova, dar a stabilit anumite condiţii pentru livrarea tranşelor prevăzute în Memorandumul semnat de premierul moldovean pe 23 noiembrie, la Bruxelles.

Asistenţa macrofinanciară oferită Republicii Moldova este în valoare totală de 100 milioane de euro, dintre care 60 milioane de euro vor fi acordate sub formă de împrumut, iar 40 milioane de euro - sub formă de grant. Resursele financiare vor fi alocate în trei tranşe egale, în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional şi a condiţionalităţilor stabilite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe