Chiril Moţpan: Râul Nistru riscă să ajungă un pârâiaş
alte articole
Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) susţine apelul oamenilor de ştiinţă, al experţilor în energetică şi al reprezentanţilor societăţii civile din Republica Moldova, potrivit cărora semnarea cu Ucraina a acordului de construcţie a unor baraje şi hidrocentrale în apele Nistrului în forma în care se negociază în prezent, va afecta calitatea acestei ape, precum şi relaţiile dintre Republica Moldova şi Ucraina, servind drept o nouă sursă de tensiune în Europa de Est.
„Conţinutul Acordului propus de ţara vecină implică o serie de riscuri grave pentru securitatea naţională a Republicii Moldova, printre care: pericolul degradării şi distrugerii ecosistemelor din cursul inferior al râului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă, dar şi pericolul real ca populaţia Republicii Moldova şi peste un milion de oameni din regiunea Odesa să rămână fără sursa principală de apă potabilă! Această cedare necondiţionată a Guvernului Republicii Moldova în faţa intereselor Ucrainei constituie o crimă de stat şi va determina sute de mii de oameni, în viitorul cel mai apropiat, să părăsească ţara”, a declarat liderul PPDA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a mai menţionat că darea în arendă Ucrainei a întregului mal al fluviului pe termen îndelungat, fără drept de acces, va lipsi Republica Moldova de posibilitatea implicării în rezolvarea problemei accesului la apă în caz de secetă. Totodată, PPDA consideră că modalitatea şi graba cu care se ”negociază” acest acord i-ar putea face pe moldoveni să creadă că actuala guvernare trădează interesele naţionale ale ţării, inclusiv prin cedarea într-un mod cinic a controlului asupra malului râului Nistru în favoarea Ucrainei.
„Graba cu care Guvernul Republicii Moldova intenţionează să semneze acest Acord până la sfârşitul anului curent trezeşte suspiciuni cu privire la interesele ascunse ale cercurilor oligarhice din Moldova şi Ucraina. Mai ales, în condiţiile în care recent a întrat în vigoare Tratatul interguvernamental dintre Republica Moldova şi Ucraina. Tratatul ar putea fi un instrument eficient pentru cooperare în bazinul Nistrului şi ar putea fi aplicat în cazul în care partea moldavă va nominaliza în componenţa Comisiei riverane specialişti profesionişti şi vor fi luate în considerare interesele tuturor utilizatorilor de apă, precum şi importanţa menţinerii ecosistemelor”, a adăugat politicianul.
În context, Platforma DA a declarat că susţine plenar apelul lansat de societatea civilă, solicitând efectuarea neîntârziată de către instituţii internaţionale comunitare de profil, a unor studii de impact asupra mediului, precum şi de impact social şi economic pe care l-ar avea infrastructura hidroelectrică existentă a Ucrainei pe Nistru, dar şi a celei planificate, constând în construirea a şase hidrocentrale noi pentru următorii ani.
„Ne adresăm către toate partidele din Republica Moldova să ia atitudine şi să se opună acestor intenţii nesăbuite ale Guvernului de a pune în pericol viaţa milioanelor de oameni. Cerem, totodată, respectarea prevederilor Acordului de Asociere UE-R.Moldova, dar şi a Directivelor pe care R. Moldova şi Ucraina s-au obligat să le respecte în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice”, se arată într-un comunicat PPDA.
„Dacă admitem să se întâmple ceea ce-şi propun vecinii noştri, împreună cu „personalităţile” interesate din Republica Moldova, vom ajunge foarte curând ca apa să aibă preţul aurului. Mai periculos ar fi ca Nistrul să aibă aceeaşi soartă ca şi râul Bâc. Râul Nistru riscă să ajungă un pârâiaş care va provoca pagube extraordinare nu doar teritoriului din apropiere, ci întregii Republici pentru că noi ne alimentăm cu apă potabilă din râul Nistru”, a conchis secretarul general al PPDA, Chiril Moţpan.