Ştefan Gligor: Referendumul, singurul instrument potrivit pentru a-i pune la respect pe politicieni

Referendumul este unicul instrument care le-a mai rămas cetăţenilor Republicii Moldova, pentru a-şi spune păsul, consideră societatea civilă care merge vertiginos înainte în vederea organizării referendumului legislativ de anulare a votului mixt.
Ştefan Gligor, director de programe CPR Moldova (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
30.11.2017

Sociatatea civilă din Republica Moldova a anunţat recent iniţierea unui referendum legislativ în vederea abrogării noii legi electorale. Ca reacţie la acuzaţiile Partidului Democrat, potrivit căruia desfăşurarea unui astfel de referendum ar fi „un non-sens” din punct de vedere juridic, ONG-urile au venit cu precizări, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, cu privire la unele aspecte organizatorice, procedurile cerute de legislaţie şi întregul cadru normativ privind iniţierea şi desfăşurarea referendumului.

„Este regretabil un astfel de calificativ luând în considerare că vorbim despre suveranitatea statului şi despre dreptul cetăţeanului de a exercita democraţie directă în acest stat şi de a adopta legi la direct atunci când nu există suficientă încredere sau încrederea a fost trădată de către aleşii noştri din Parlament”, a declarat directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR), Ştefan Gligor, în contextul în care chiar membrii PD au strigat mereu sus şi tare că au mers contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia tocmai din considerentul că este dreptul suveran al cetăţenilor RM.

Totodată, expertul CPR Moldova a ţinut să explice că pentru iniţierea referendumului legislativ, în conformitate cu prevederile codului electoral al Republicii Moldova este nevoie de desfăşurarea adunării grupului de iniţiativă la care să participe nu mai puţin de 300 de persoane cu drept de vot şi cel puţin 100 să manifeste interes pentru constituirea grupului de iniţiativă. Actele pentru înregistrarea grupului de iniţiativă urmează a fi depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC).

După înregistrarea la CEC a grupului de iniţiativă, CEC va elibera în termenul prevăzut de lege listele de subscripţie, iar din momentul acela grupul de iniţiativă va avea la dispoziţie între două şi trei luni pentru colectarea a cel puţin 200 mii de semnături de la cetăţenii cu drept de vot, indiferent de localitate.

„După colectarea semnăturilor, listele vor fi prezentate la CEC pentru verificare timp de 15 zile. După verificarea listelor de subscripţie, CEC va emite către biroul permanent al Parlamentului o hotărâre cu privire la iniţierea referendumului. Parlamentul va avea două opţiuni, să declare referendumul republican în termenul prevăzut de lege şi să aloce resursele financiare necesare, sau să soluţioneze de la sine din propria iniţiativă problema propusă spre soluţionare de către cetăţeni şi susţinută de peste 200 mii de semnături”, a specificat juristul.

Directorul de programe CPR Moldova a ţinut să puncteze faptul că după efectuarea nemijlocită a referendumului la data stabilită de către Parlament în condiţiile legii, CEC va declara referendumul valabil/nevalabil, în funcţie de numărul cetăţenilor participanţi la vot care nu trebuie să fie mai mic de o treime din cetăţenii înscrişi în listele electorale ale RM. Acesta a mers mai departe, precizând că în cazul în care la referendum vor participa cel puţin o treime şi o majoritate simplă se va exprima „pentru” abrogarea votului mixt, acest referendum se va considera validat.

În context, Gligor a mai menţionat că societatea civilă a ales calea referendumului pentru a înlătura de la butoane politicienii traseişti, oportunişti, corupţi, care nu reprezintă interesele poporului, fiind instrumentul potrivit pentru a-i pune la respect şi a face ordine în acest sens în stat.

„Dacă noi vom permite în continuare politicienilor care au atât de multe resurse şi controlează puterea legislativă, executivă, puterea judecătorească, CSM, organele de urmărire penală, control şi monopol mediatic la o proporţie de 80-90 la sută, noi nu le putem permite să ne ia şi ultimul instrument de control asupra acestui stat. Partidul Democrat ne-a furat acest instrument în mod abuziv, contrar opiniei Comisiei de la Veneţia, legislaţiei Consiliului Europei, opiniei partenerilor externi de dezvoltare, au mers la limită pentru a-şi asigura perpetuarea la putere şi păstrarea controlului puterii”, a conchis Ştefan Gligor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor