Referendum la Puieşti: localnicii vor să decidă ei, nu autorităţile statului, viitorul comunei lor

Edilii localităţii Puieşti, cea de a patra zonă din Vaslui de unde Chevron intenţionează să extragă gaze de şist, au decis organizarea unui referendum pe această temă la începutul anului viitor.
Proteste anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
31.12.2013

În penultima zi a anului, edilii localităţii Puieşti, cea de a patra zonă din Vaslui de unde Chevron intenţionează să extragă gaze de şist, au decis organizarea unui referendum pe această temă la începutul anului viitor.

Luni, 30 decembrie, consilierii locali au votat în unanimitate în favoarea organizării „unui referendum local pentru consultarea populaţiei comunei cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică pe teritoriul administrativ al comunei Puieşti", informează vrn.ro

Referendumul va fi organizat în data de 9 februarie 2014, iar întrebarea la care vor trebui să răspundă localnicii, prin DA sau NU, este: “Sunteţi de acord cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică pe teritoriul comunei Puieşti?”

În Puieşti sunt 12 secţii de votare şi 2700 de electori, iar banii pentru organizarea referendumului vor fi asiguraţi de la bugetul local. Pentru a afecta cât mai puţin bugetul comunei, toţi consilierii locali ai comunei Puieşti, indiferent de coloratură politică, au fost de acord să ia parte în comisiile de votare în calitate de voluntari, fără să ceară vreo plată pentru munca lor.

Lupta celor din Puieşti împotriva explorării gazelor de şist a început încă din 2011. Atât edilii din comună cât şi cetăţenii, au fost împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Ei nu doresc ca fracturarea hidraulică să le polueze apele şi să le distrugă mediul în care trăiesc.

"E vorba de apă, mediu, de sol, de plante, despre femeile gravide. Au probleme. Din punctul meu de vedere, nu sunt de acord nici cu explorarea nici cu exploatarea" s-a exprimat primarul comunei, Costel Mocanu, vorbind despre exploatarea gazelor de şist.

Astfel, din 2011 şi până în prezent, Consiliul Local a aprobat trei hotărâri prin care a interzis instalarea sondelor pe teritoriul comunei. Primele două au fost atacate de Prefectura Vasului, care a avut câştig de cauză, iar a treia încă se judecă în instanţă.

Decizia de a organiza un referendum în comună a fost anunţată pe 19 decembrie, după ce Chevron şi Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului şi-au trimis la Puieşti reprezentanţii pentru a le explica localnicilor că explorările nu prezintă niciun pericol pentru mediu sau pentru ei. Deşi oficialii Chevron au susţinut că întâlnirea a fost un succes, realitatea este că atât reprezentanţii companiei gazifere cât şi oficialii de stat care au îndrăznit să vină în faţa puieştenilor cu un raport privind impactul asupra mediului privind explorarea la sonda de foraj a gazelor de şist în perimetrul 1B Puieşti au ieşit pe uşa din dos, huiduiţi şi aproape fugăriţi de şateni şi activişti de mediu prezenţi la dezbatere, conform vrn.ro

Reamintim că Puieşti este cel de al patrulea perimetru concesionat de Chevron pe raza judeţului Vaslui, după cele de la Siliştea- comuna Pungeşti, Popeni - comuna Găgeşti şi Păltiniş - comuna Băceşti.

Prin referendum, oamenii din Puieşti îşi vor clama încă o dată dreptul să decidă singuri în ceea ce priveşte viitorul comunei lor, sperând că de data aceasta autorităţile statului îi vor auzi şi vor ţine cont de voinţa lor.

Reamintim, de asemenea, că în urmă cu două luni Chevron a obţinut certificat de urbanism de la Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui pentru începerea explorărilor la Puieşti. Lucrurile nu sunt însă "bătute în cuie." Pentru a demara efectiv lucrările, cei de la Chevron mai au nevoie de un certificat de construire pentru amplasarea sondei iar eliberarea certificatului, conform Adevărul, se poate realiza doar după obţinerea de avize din partea unor instituţii precum Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale, E.ON, Apele Române sau Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), autoritate ai căror reprezentanţi au văzut cu ochii lor pe 19 decembrie că puieştenii nu doresc absolut deloc să îşi transforme comuna în "perimetru de explorări."

În prezent, Chevron a demarat efectiv lucrările doar la Siliştea - Pungeşti, spre nemulţumirea şi chiar disperarea localnicilor care au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a opri explorările, de la demersuri legale până la a forma lanţuri umane în calea utilajelor Chevron.

Comuna a fost ocupată din data de 2 decembrie de jandarmii transformaţi în apărători ai Chevron, iar din 7-8 decembrie a fost trasnformată de forţele de ordine în "zonă de siguranţă specială", fiind păzită şi zi noapte de poliţie şi jandarmi pentru a se împiedica orice posibilă formă de protest contra lucrărilor Chevron. Oamenii sunt legitimaţi şi dacă ies până la fântână să ia apă, se dau amenzi pentru orice pretext iar pe 2 decembrie, data intrării în perimetrul de explorări, sătenii ieşiţi în drum au fost loviţi şi agresaţi de jandarmi.

În prag de Crăciun, în jur de 20 de pungeşteni şi activişti anti fracturare hidraulică veniţi în zonă să îi sprijine pe localnici au intrat în greva foamei, iar cei a căror stare de sănătate încă le permite, continuă grevă şi acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor