Dieta care ucide 11 milioane de persoane pe an [studiu]

Chinezii antici subliniau importanţa consumării unei varietăţi de cereale şi legume. De exemplu vorbeau despre includerea celor "cinci cereale" în dietă (Photos.com)
Mioara Stoica
06.04.2019

Un număr de unsprezece milioane de decese pe an sunt legate de deficienţe, excese şi erori în nutriţie, dintre care trei milioane pentru prea multă sare, trei milioane pentru consumul insuficient de cereale şi două milioane pentru lipsa de fructe. Acesta este rezultatul unui studiu din 2017, publicat de The Lancet, un jurnal medical prestigios, potrivit căruia cea mai dăunătoare dietă este cea a Uzbekistanului, iar cea mai sănătoasă este cea din Israel.

Studiul explică faptul că, în lume, consumul de legume, fructe şi nuci ar trebui dublat, iar cel al alimentelor cum ar fi carnea, alimentele sărate şi băuturile zaharoase, ar trebui reduse.

ONU estimează că aproape un miliard de persoane din întreaga lume sunt prost hrănite şi aproape două miliarde sunt "subnutrite". În aproape toate cele 195 de ţări studiate, spune studiul, sunt consumate alimente greşite, iar cele nesănătoase sunt consumate la niveluri îngrijorătoare.

De exemplu, în medie, în lume, se consumă de zece ori mai mult decât cantitatea recomandată de băuturi zaharoase şi 86% mai mult sodiu decât este considerat sigur. Studiul, care a examinat tendinţele consumului şi ale bolilor între 1990 şi 2017, a avertizat, de asemenea, că prea multe persoane consumă cantităţi insuficiente de cereale integrale, fructe, nuci şi seminţe pentru a menţine un stil de viaţă sănătos.

Din cele 11 milioane de decese atribuite unei diete proaste, cele mai multe sunt legate de probleme cardiovasculare, adesea cauzate sau agravate de obezitate.

„Acest studiu afirmă ceea ce mulţi au susţinut de mai mulţi ani, şi anume că, o dietă săracă este responsabilă pentru mai multe decese decât orice alt factor de risc din lume", a explicat autorul său, Christopher Murray de la Universitatea din Washington.

„Evaluarea noastră sugerează că principalii factori de risc legaţi de dietă sunt aportul ridicat de sodiu sau consumul redus de alimente sănătoase”, adaugă Murray. Raportul a subliniat, de asemenea, marile variaţii ale deceselor legate de alimentaţie între naţiuni: Uzbekistanul are cel mai ridicat risc al mortalităţii, de zece ori mai mare în comparaţie cu ţara cu cea mai mică valoare, Israelul.

Articol ştiinţific de referinţă: Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor