Diaspora - grup etnic în afara graniţelor ţării de origine. PD: Etnia nu participă la alegerile parlamentare

Liderul PD, Vlad Plahotniuc a declarat iniţial că diaspora va fi reprezentată în Parlament, chiar şi cu votul uninominal. Ulterior unii membri şi susţinători PD au afirmat că Moldova nu ar avea diasporă, iar alţii susţin că în nicio ţară cu sistem uninominal nu se fac alegeri peste hotare.
Diaspora în rând pentru a vota la sectia nr. 336 din Stratford, Marea Britanie 13.11.2016 (facebook.com)
Maria Maevschi
07.04.2017

În cadrul dezbaterilor privind modificarea sistemului electoral din Republica Moldova, prin trecerea la votul uninominal, unii reprezentanţi ai Partidului Democrat, susţinuţi de analişti şi membri ai societăţii civile apropiaţi guvernării, au propus să nu se deschidă secţii de votare peste hotare, unii afirmând chiar că Moldova nu ar avea diasporă. Deşi iniţial, liderul PD, Vlad Plahotniuc a specificat clar că diaspora va avea reprezentanţi în Parlament, după dezbaterile de joi, moldovenii din străinătate ar putea fi lipsiţi de dreptul de a vota în cazul modificării sistemului electoral.

„Eu am fost tot timpul adeptul ca reprezentanţii Diasporei să fie în Parlament, dar dat fiind că astăzi s-au dat două formule ce înseamnă diaspora, atunci juriştii mă vor înţelege foarte bine, s-a spus că este un grup etnic. Nu vă supăraţi, etnia nu participă la alegerile parlamentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, potrivit jurnal.md.

Acesta a fost susţinut imediat de comentatorii politici pro-guvernare care au menţionat ca diaspora să nu aibă dreptul de a vota în cadrul unui sistem uninominal. Analistul Roman Mihăeş a subliniat că „în nicio ţară cu sistem uninominal nu se fac alegeri peste hotare, nu se dau locuri”.

„Noi, după părerea mea, nu avem diasporă. Avem un număr de cetăţeni care se află vremelnic ori permanent în afara hotarelor RM. Atunci când vorbim vremelnic, nimeni nu le încalcă dreptul, deoarece înşişi ei încalcă alte legi şi prevederi internaţionale, găsindu-se în teritoriu străin în afara cadrului legal. Atunci când vorbim despre cei care se află în permanenţă, ei majoritatea se află în buzunar cu alt paşaport, adică sunt cetăţenii a terţe ţări. Trebuie să constatăm faptul că noi avem un număr de cetăţeni, cetăţeni ai terţe ţări care îşi cerşesc drepturile ba de la un stat, ba de la alt stat. Dreptul la vot este un drept, şi nu o obligaţiune. Cei care ţipă mai tare, ar trebui să deschidă DEX-ul limbii române, să citească atent ce înseamnă diaspora. Sunt împotriva formării circumscripţiilor în aşa-zisa diasporă moldovenească pentru că ea nu există”, a declarat şi analistul politic Victor Gurău.

În replică, directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică a specificat că „în ceea ce priveşte diaspora, eu am încercat să consult DEX-ul şi DEX-ul spune... de fapt, poate cineva se uită într-un DEX mai vechi, dar acum unul mai nou, din 98, spune că înseamnă un grup etnic în afara graniţelor ţării de origine”.

Tot în cadrul dezbaterilor, preşedintele formaţiunii Democraţia Acasă, Vasile Costiuc, a specificat că, ar fi bine care moldovenii din străinătate să vină în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi să-şi ceară drepturile care le sunt călcate în picioare de guvernanţi, în cazul în care diasporei i se va interzice să voteze.

„Nu oferiţi niciun fel de mandate diasporei, nu recunoaşteţi noţiunea de diasporă şi ar fi minunat ca în ziua alegerilor cei 300, 500, 700 de mii de oameni, un milion, pe care îi considerăm diasporă, să se întoarcă la Chişinău în ziua alegerilor să-şi ceară drepturile în Piaţă, cele care 20 de ani au fost călcate în picioare. Şi iată atunci să vedem cum va reacţiona guvernarea când va vedea 500 de mii de oameni în Piaţă cerându-şi drepturile”, a comentat Costiuc.

Ulterior şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a făcut câteva precizări privind secţiile de votare se peste hotare. Potrivit acestuia, când va fi elaborată legislaţia, vor fi luate în considerare toate chestiunile discutate în cadrul dezbaterilor, însă până atunci, se va ţine cont de informaţia „foarte bună şi utilă” venită de la Ministerul de Externe.

„Cei de la Ministerul de Externe au venit cu o informaţie foarte bună şi utilă, care au spus că de la ţări la ţări sunt restricţii şi interziceri chiar de a organiza campanie electorală sau de a crea circumscripţii electorale. Sunt ţări care pur si simplu interzic campaniile electorale ale statelor străine în ţările respective. Astea sunt chestiuni pe care trebuie să le luăm în considerare şi să ţinem cont de ele atunci când elaborăm legislaţia”, a declarat speakerul Parlamentului.

Menţionăm că diaspora a criticat foarte dur votul uninominal, numindu-l chiar „o caracatiţă a lui Plahotniuc”. „Nimeni din diasporă n-a fost de acord. Noi singuri am creat un sondaj pe grupul „Adoptă un vot” şi pe „Moldoveni în UK”, care arată contrariul, peste 80 la sută sunt împotriva votului uninominal, iar în jur de 10 la sută nici nu ştiu ce înseamnă asta”, a precizat Iurie Cojocaru, specificând că cei care au efectuat sondajul pentru PD, au formulat întrebările manipulativ, „astfel încât să obţină finalitatea pe care să o folosească în campania lor de promovare a votului uninominal”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor