Diaspora: Votul uninominal, o caracatiţă a lui Plahotniuc

Mai mulţi tineri din diasporă consideră că votul uninominal nu este nici pe departe soluţia pentru un trai mai bun al moldovenilor şi mai întâi ar trebui eradicată corupţia. În opinia diasporei, o dată cu acest vot, corupţia în Moldova va creşte exponenţial.
Dosarul Diaspora (privesc.eu)
Maria Maevschi
06.04.2017

Zilele astea, la Chişinău au loc dezbateri în Parlament, cu privire la votul uninominal. După ce presa controlată de preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a menţionat în mai multe rânduri că diaspora ar fi de acord cu modificarea sistemului electoral în Republica Moldova prin introducerea votului uninominal, mai mulţi tineri din diferite ţări, foarte activi pe reţeaua de socializare Facebook, au infirmat acest lucru, declarând că „această iniţiativă nu va favoriza deloc diaspora”.

Aceştia s-au arătat total împotriva acestei iniţiative a liderului PD şi nimeni nu explică în ce mod „li se vor da reprezentanţi în Parlament celor din diasporă”. „Mi se pare o tentativă foarte gravă de a ne irosi forţele, pentru că noi cei din diasporă încercăm să mai facem câte ceva pentru cei de acasă, din Moldova şi trebuie să ne mai ocupăm şi cu lupta împotriva lor, celor care încearcă să se menţină la putere cu orice preţ”, a declarat în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA, Anastasia Condruc din Spania, iniţiatoarea grupului „Adoptă un vot”.

Cu toate că, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, membru PD, a afirmat în nenumărate rânduri că Vlad Plahotniuc ar fi venit cu această propunere doar după efectuarea unor sondaje care au arătat că cetăţenii, în proporţie de peste 80 la sută, şi-ar dori modificarea sistemului electoral, Iurie Cojocaru din Marea Britanie a mărturisit că acest lucru ar fi „absolut greşit”, întrucât sondajele se fac prin intermediul unei campanii „bazată pe minciuni”, iar cei intervievaţi nu cunosc ce este votul uninominal.

„Nimeni din diasporă n-a fost de acord. Noi singuri am creat un sondaj pe grupul „Adoptă un vot” şi pe „Moldoveni în UK”, care arată contrariul, peste 80 la sută sunt împotriva votului uninominal, iar în jur de 10 la sută nici nu ştiu ce înseamnă asta”, a precizat Iurie Cojocaru, specificând că cei care au efectuat sondajul pentru PD, au formulat întrebările manipulativ, „astfel încât să obţină finalitatea pe care să o folosească în campania lor de promovare a votului uninominal”.

Victoria Mogîldea din Spania este în total dezacord cu acest subiect, considerându-l a fi încă o modalitate de manipulare. Mai mult decât atât, problema votului uninominal şi reprezentarea diasporei în Parlament nu este problema principală a Republicii Moldova, problema cea mai mare ar fi, în opinia celor din diasporă, persoanele care se află acum la putere şi care „simt că noi vrem o schimbare totală şi încearcă să găsească soluţii care să ne ademenească puţin că poate vom tăcea”.

Andrea Lefter din Italia a punctat că „Guvernul nostru se eschivează de la o responsabilitate. Nu a fost capabil să organizeze alegeri prezidenţiale şi acum ca să repare ceea ce n-a reuşit să facă, aruncă în noi cu uninominalul şi o face în aşa fel ca noi să uităm de tot ce a fost, plimbările prin judecată, de toată indignarea pe care am avut-o noi, diaspora, ca apoi să ajungem în 2018 şi iarăşi să ne trezim în situaţia pe care am avut-o. Sunt contra uninominalului pentru că implică o serie de dezavantaje pentru noi, şi nu mă refer doar la diasporă. O dată cu acest vot, corupţia în Moldova va creşte exponenţial”.

Notabil este faptul că autorii acestei iniţiative au adus drept exemplu Marea Britanie, Franţa şi alte state dezvoltate în care se votează prin vot uninominal. Dumitru Vicol din Marea Britanie consideră această comparaţie ca fiind una ruptă de realitate.

„Ei vor să vândă gogoaşa că sistemul uninominal este la baza succesului economic al altor ţări. Ar mai trebui să spună în timpul campaniei lor de publicitate că dacă îţi alegi deputatul tău vei deveni mai bogat ca în Franţa şi Marea Britanie. Eu cred că e invers, ar trebui să luptăm mai întâi împotriva corupţiei şi apoi să modificăm sistemul electoral. În momentul în care la noi fenomenul corupţiei este sinonim cu Vlad Plahotniuc şi PD, nu pot face nici o legătură logică că ar fi binevenită intenţia lor. Cred că ar trebui în 2018 să nu votăm această caracatiţă a lui Plahotniuc”, a conchis tânărul din Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor